Polisen griper nazister. Foto: Victor Pressfeldt.

Nazister gripna efter attack i Lund

Tidningen Arbetaren beskriver hur en grupp nazister från Nordiska Motståndsrörelsen med sparkar och slag går till attack mot Vänsterpartiets bokbord i centrala Lund i lördags, 8 juni. “Vi hade ställt upp vårt bokbord och stod där för att dela ut flygblad och prata med folk, som vi brukar göra varje lördag”, berättar Hanna Gunnarsson som är riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

“Nazisterna var redan där då vi kom för att sätta upp vårat bokbord. Efter cirka 15 minuter gick de till attack. De sparkade och slog sönder vårat bokbord. De skrek fula ord men gick inte till attack mot oss personligen. Vi försökte hålla oss lugna, och eftersom polisen var där kände vi oss inte så hotade”, säger Hanna Gunnarsson till tidningen Norra Skåne.

Därefter tågar 10-15 nazister iväg med sina fanor, följda av motdemonstranter som skanderar slagord som “Inga nazister på våra gator”. Plötsligt går nazisterna till attack mot flera av motdemonstranterna.

Pressfotografen Victor Pressfeldt var på plats och blev själv attackerad när han fångade händelserna med sin kamera:

“Jag stod med ögat i sökaren och fick plötsligt en hård kraftig spark i magen. Jag såg sedan hur nazisterna gick till attack och använde sina fanor som spjut. De sparkade bland annat ner en tjej som inte kan ha varit äldre är 14 år. Och jag såg ordningsvakter och poliser som blev slagna med fanor”, säger Victor Pressfeldt till tidningen Arbetaren.

Till slut ingriper polisen som fångar in och sätter handfängsel på några av nazisterna. Sammanlagt är det sex personer som grips av polisen. Samtliga är män i 20-30 årsåldern.

Victor Pressfeldt berättar hur han kände sig skärrad direkt efter händelsen, men att han nu är mer arg över att det återigen kunde ske. Det är långt ifrån första gången som NMR attackerar vänstergrupper och journalister.

Gripna nazister. Foto: Victor Pressfeldt.

“Det var ju poliser på plats redan från början, och de vet mycket väl hur den här gruppen brukar göra, men ändå reagerar de som om det vore första gången. Jag tycker det är helt ofattbart”, säger Victor Pressfeldt till tidningen Arbetaren.

Rolf Waltersson

You May Also Like