Ska kostnaden för omställningen till grön ekonomi vara människoliv?

Tommy Jansson:

Batteritillverkaren Northvolt i Skellefteå framställs ofta som en spjutspets i den så kallade gröna ekonomin. Men tveksamheter om arbetsmiljön har förekommit länge. Förra året dog en 25-åring efter en explosion på arbetsplatsen. Åklagaren menar att mannen hade levt om företaget gjort rätt.

På senare tid har rubrikerna mest handlat om att tre arbetare har avlidit kort … Läs mer “Ska kostnaden för omställningen till grön ekonomi vara människoliv?”

Read more

Dikt: Vingklippt

Ni hade inga vingar

och behövde inte tänka på

att vaxet smälter

om man flyger för nära solen

men ni måste röra er uppåt

i bygghissen

våning för våning

första, andra, tredje fjärde, femte

i ett växande hus drivet av

en, två, tre, fyra, fem

tjugofem underentreprenörer

i en kedja som inte är starkare

än sin svagaste länk… Läs mer “Dikt: Vingklippt”

Read more

Eskilstuna: Maria Chergui (V) om företaget Seniors stora utsläppsrätter

Maria Chergui, Gruppledare Vänsterpartiet:

Vi har under de senaste veckorna kunnat ta del av informationen om att det kinesiska företaget Senior Material Europe AB i Eskilstuna har fått tillstånd av Mark- och miljödomstolen att släppa ut 900 ton per år i luften av det hälsovådliga ämnet metylenklorid. Företaget tillverkar separatorfilm som behövs vid tillverkning av elbilsbatterier och är … Läs mer “Eskilstuna: Maria Chergui (V) om företaget Seniors stora utsläppsrätter”

Read more

Facklig rapport om arbetsmiljön och säkerheten för vägarbetarna

Fackförbundet Seko visar i rapporten “Det handlar om vår säkerhet” att arbetsmiljön för vägarbetarna är mycket alarmerande.

Över tusen Seko-medlemmar har svarat på en enkät. Hela 89 procent uppger att de känner oro för att arbeta på vägen på grund av bristande säkerhet. 91 procent anser att trafikanterna inte visar tillräcklig hänsyn till vägarbetarna.

– Tyvärr tvingas vi … Läs mer “Facklig rapport om arbetsmiljön och säkerheten för vägarbetarna”

Read more

“Dödsolyckan i Ursvik hade kunnat undvikas”

2023 blev ett mörkt rekordår vad gäller dödliga arbetsplatsolyckor. Strax före jul dödades fem arbetare när en hiss rasade 20 meter ner i marken på en byggarbetsplats i den nya stadsdelen Ursvik i Sundbyberg. Varför har det blivit så här och vad kan man göra åt det? Internationalens Per Leander har talat med Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads … Läs mer ““Dödsolyckan i Ursvik hade kunnat undvikas””

Read more

“44 procent inställda tåg är bara början”  

Rasmus Klockljungs intervju med Klara Pettersson har tidigare varit publicerad i tidningen Internationalen.

*****

Förseningar och inställda tåg har länge varit vardag för pendeltågsresenärerna i Stockholmsområdet. Inte bara vintervädret bidrog, utan under den senaste månaden har många lokförare vägrat köra i protest mot att tågvärdarna ombord avvecklas. Trots det är stödet starkt från resenärerna när lokförarna nu strejkar … Läs mer ““44 procent inställda tåg är bara början”  ”

Read more

Fick sparken för att ha kritiserat dålig arbetsmiljö – Nu har hon fått jobbet tillbaka

25 november skrev jag i eFOLKET om Mari Gladh som fick sparken på stående fot för att hon i P4 Gotland kritiserat dålig arbetsmiljö i provtagningstältet där man har en drive in-anläggning för covid 19- provtagning.

Mari Gladh gjorde då en polisanmälan där hon hävdar att det är brott mot lagen om yttrandefrihet att ge någon sparken för … Läs mer “Fick sparken för att ha kritiserat dålig arbetsmiljö – Nu har hon fått jobbet tillbaka”

Read more

Covid-19 ökar arbetssjukdomar bland kvinnlig omsorgspersonal

Ökningen av arbetsrelaterade sjukdomar präglas av en mycket ojämn könsfördelning. Anmälningar av arbetssjukdomar rör i mycket hög utsträckning, 85 procent, kvinnliga arbetare. Det redovisar Arbetsmiljöverket i en sammanställning.

Den kraftiga ökningen beror på corona-relaterade anmälningar. Kvinnodominerande yrken, exempelvis vårdpersonal och sjuksköterskor, har i högre utsträckning varit mer utsatta för exponering av covid-19, säger Ulrika Scholander, på … Läs mer “Covid-19 ökar arbetssjukdomar bland kvinnlig omsorgspersonal”

Read more

Lena Staaf om solidariteten som vapnet mot tystnadskulturen på våra arbetsplatser

Tystnadskultur

På arbetsplatser med tystnadskultur
blir personalen som djur i bur
det som inte får sägas under dagen
sväljs ner och samlas och fräter i magen.

Jobbklimat som rötslam med tungmetaller i
ger tunghäfta och grogrund för angiveri
ett häftplåster på missnöjet, detta varande sår
med nytt svallkött för varje dag som går.

De stressade och utslitna där Läs mer “Lena Staaf om solidariteten som vapnet mot tystnadskulturen på våra arbetsplatser”

Read more

Den borgerliga riksdagsmajoritetens nyliberala ideologi går före att rädda liv

Regeringens förslag om att stärka möjligheten för regionala skyddsombud att stoppa arbeten som riskerar liv och hälsa blockeras nu av högerpartierna i riksdagen. Hemtjänstpersonalen är en yrkesgrupp som drabbas. Arbetsmarknadsministern och Vänsterpartiet är upprörda.

Regeringen lanserade förslaget på DN-debatt, tillsammans med LO-förbunden. Det handlar om att det måste göras allt för att förhindra att fler arbetstagare blir sjuka, … Läs mer “Den borgerliga riksdagsmajoritetens nyliberala ideologi går före att rädda liv”

Read more

Nära nio av tio arbetsplatser inom äldreomsorgen kritiseras för brister i arbetsmiljön

Hög arbetsbörda och sjukfrånvaro. Bristande rutiner för förankring, delaktighet, riskbedömning, tidsbrist, vakanser, hot, våld och omorganisationer. Det är vanliga inslag i personalens vardag inom äldreomsorgen visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.

Det är mycket utbrett med allvarliga brister i arbetsmiljöarbetet. Av de inspekterade arbetsplatserna – över 1000 arbetsställen och nära 200 arbetsgivare – fick 87 procent krav på … Läs mer “Nära nio av tio arbetsplatser inom äldreomsorgen kritiseras för brister i arbetsmiljön”

Read more