Den borgerliga riksdagsmajoritetens nyliberala ideologi går före att rädda liv

Regeringens förslag om att stärka möjligheten för regionala skyddsombud att stoppa arbeten som riskerar liv och hälsa blockeras nu av högerpartierna i riksdagen. Hemtjänstpersonalen är en yrkesgrupp som drabbas. Arbetsmarknadsministern och Vänsterpartiet är upprörda.

Regeringen lanserade förslaget på DN-debatt, tillsammans med LO-förbunden. Det handlar om att det måste göras allt för att förhindra att fler arbetstagare blir sjuka, skadar sig eller dör av jobbet. Nu har förslaget varit upp för behandling i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Där visar det sig att Centerpartiet och Liberalerna går samman med M, KD och SD för att fälla förslaget som påverkar bland annat hemtjänstpersonalen.

Jag tycker att det är för jävligt. Jag är både arg och besviken att det blir så här, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark till Aftonbladet.

Jag tycker att det är ganska chockerande. Inte minst aktualiseras det här ju av den märkliga tid som vi befinner oss i där det har blivit så tydligt hur viktigt det är med skyddsombud för att kunna sätta stopp för orimliga och riskabla förhållanden, säger Ali Esbati, Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiske talesperson.

Gulan Avci, från Liberalerna, betonar att arbetsmarknadspolitik står utanför januariavtalet.

Vi samarbetar kring de 73 punkterna i januariavtalet och budgeten, men i frågor som inte omfattas av samarbetet är vi givetvis fria att driva den politik som är viktig för Liberalerna.

Tommy Jansson

Länkar:

You May Also Like