Typiskt tjejer ! Bild från försvarsmaktens facebooksida.

8:e-marsfirande med bitter eftersmak

Man kan fira Internationella kvinnodagen 8 mars på olika sätt. “Försvarsmakten” valde att fira med helsidesannonser i flera av de stora tidningsdrakarna.

I Svenska Dagbladet fyller denna annons hela förstasidan. Undrar hur mycket det kostar oss skattebetalare?

Framsida Svenska dagbladet 8 mars. Samma annons i Dagens Nyheter.

I Dagens Nyheter hade annonsen en mer “diskret” placering på första uppslaget bredvid DN:s ledarsida där DN skriver att “politiken blivit mera jämställd” nu när en majoritet av riksdagspartierna har kvinnliga partiledare (sedan Nooshi Dadgostar blivit partiledare för Vänsterpartiet), och att kvinnorna därmed “har en självklar plats i maktens salonger”.

“Försvarsmaktens” annons är alltså en bild med en beväpnad Ramboliknande kvinnlig soldat/modell som poserar med ett granatgevär Carl Gustaf (modell M4?) på axeln och kulsprutegevär hängande över bröstet. Dock utan hjälm så att man ska kunna se hennes blonda hår. Samt texten: “Typiskt tjejer”.

Så här förklarar “Försvarsmakten” på sin hemsida under rubriken:

“Försvarsmakten uppmärksammar internationella kvinnodagen”.

Och man fortsätter:

“I dag är knappt en femtedel av vår personal kvinnor. Vårt arbete med att öka den andelen fortsätter. För att bygga en så stark och professionell försvarsmakt som möjligt behöver vi attrahera de mest lämpade kvinnorna och männen att söka sig till oss. Det möjliggör att vi kan utbilda de bästa soldaterna och sjömännen. Alla behövs i ett starkt försvar”.

Vad jag reagerar på är att den här annonsen från “Försvarsmakten” ingår i ett mönster där vi under en tid sett en “charmoffensiv” där man genom annonser, propaganda och krigsretorik försöker motivera varför Sverige upprustar militärt, och att man har allt tätare militärövningar, inte bara med Natoländerna, utan även flera direkta militärövningar mellan Sverige-USA, och att Sverige därmed blir en bricka i stormakternas spel.

Även budgeten för militär rustning ska höjas till den andel av BNP som krävs för att kvalificera sig som Nato-medlem.

Jag har berört det tidigare i flera inlägg här i eFOLKET:

Att den kvinnliga soldaten/modellen har just ett granatgevär av modell Carl Gustaf på axeln väcker också några funderingar eftersom detta vapen, i olika tappningar och modeller, varit en svensk “framgångssaga” och “storsäljare” som sålts till över 40 länder. Bland annat till USA, som använde det under Vietnamkriget, men även till länder som Indien (där det kom till användning, bland annat vid oroligheterna i Ahmedabad 2002) och Irak. Och till Burma (Myanmar) där det just nu pågår dödligt militärt våld mot människor som protesterar mot militärdiktaturen. Under Falklandskriget användes Carl Gustaf av den brittiska armén.

“Eftertraktade” vapen som Carl Gustaf har också en förunderlig förmåga att leta sig fram på andra vägar dit behovet är som störst. Därför har granatgeväret Carl Gustaf påträffats under inbördeskrigen i bland annat Liberia och Somalia. Även rebeller i inbördeskriget i Syrien har haft tillgång till Carl Gustaf.

Vapnen har till och med letat sig fram till knarkmaffian i Brasilien. (eFOLKET “Det svenska stålet biter”. 22 april 2019).

“Granatgeväret Carl Gustaf erövrar världen”, är rubriken i Militär Historia 27 augusti 2017.

Så ser det ut när det gäller det svensktillverkade granatgeväret Carl Gustaf. Därför får man en bitter smak i munnen när detta vapen används som “bete” i en reklamkampanj för att locka fler kvinnor att bli soldater.

Egentligen ser man ett mönster från romantikens era från mitten av 1800-talet och början på 1900-talet och fram till nutida krigsretorik och militära reklamkampanjer.

Det var då våra krigarkonungar fick epitetet “hjältekonungar” och statyer restes över Karl XII och Gustaf II Adolf.

Det var då texten till nationalsången skrevs: “Du tronar på minnen från fornstora dar då ärat ditt namn flög över jorden”.

Det var då det fortfarande hette “Krigsminister” och befälen utbildades vid “Kungliga Krigshögskolan”.

Och man talade om kungar och soldater som dog i fält, som dog “hjältedöden” för fosterlandet.

På tal om “hjältedöden”, när tidningen Expressen 14 augusti 1919 skrev en hyllningsartikel om kvinnliga soldater visade man en bild som är snarlik den som används till helsidesannonserna i SvD och DN 8 mars (se bifogad bild, som för övrigt är samma bild och rubrik som man hittar hos Försvarsmakten). Försvarsmakten som snott Expressens bild och rubrik – eller tvärtom?

Expressen 14 augusti 2019. Samma bild och rubrik som man hittar hos Försvarsmakten.

I artikeln i Expressen möter vi bland andra “22-åriga Ida som är granatgevärsskytt”. Till Expressen säger Ida: “Jag är här för att jag är villig att dö för mitt land”.

Vi möter även 25-åriga Frida som “har varit med om indirekta eldattacker (vad är ‘indirekt eldattack”? Min anmärkning) i Mali”. Behöver man åka ända till Mali för att “dö för Sverige”, kan man fråga sig.

Expressens rubrik till artikeln:

“De är kvinnorna som är beredda att dö för Sverige”.

På tal om Mali. Läs gärna Hans Foste Hjältes tre artiklar i eFOLKET:

Som sagt – “Försvarsmaktens” reklamkampanj ger en bitter eftersmak – i alla fall om man inte gillar vapenskrammel, kapprustning och gammal unken och “manlig” krigsretorik.

Tidigare broschyrer från myndigheter till allmänheten har haft som rubrik “Om kriget kommer”. Senaste versionen från Försvarsmakten heter “När kriget kommer”. Alltså en upptrappning, även av retoriken.

Nu är det i stället dags att börja rusta för fred. Det kanske låter flummigt – men det handlar om att prata med varandra i stället för att skjuta på varandra.

PS.

En liten tragikomisk detalj i det hela. En av våra främsta bombkramare, “försvarsminister” Peter Hultqvist, har inte gjort militärtjänst. När han skulle göra sin “plikt för fosterlandet” 1978 vid Dalaregementet I13 i Falun, “beviljades han vapenfri tjänst av samvetsskäl”, SvD 2016-01-10.

Efteråt har Peter Hultqvist gjort en “pudel” och ursäktar sig med:

– Jag hamnade snett.

Det var på den tiden vapenvägrare sattes i fängelse.

Richard Alexander Almskoug. Sveriges första vapenvägrare. Dömdes till tre månaders straffarbete. Det var 1863.

Rolf Waltersson

You May Also Like