“Leve demokratin! Val 6 september” och “Regeringen Añez är tjuvar”.

2:a dagen av landsomfattande protester i Bolivia

Telesur:

Protesterna fortsätter för andra dagen i följd i El Alto, La Paz, Cochabamba, Santa Cruz. De har dessutom utökats till Tarija, Chuquisaca och Pando. 2:a dagen av landsomfattande protester i Bolivia

I olika delar av Bolivia genomförs mobiliseringar och vägblockader som fortsättning av protesterna som kräver val i september. Bolivianerna kräver att valen, som redan uppskjutits tre gånger av den juntakontrollerade valmyndigheten, ska hållas i september som tidigare överenskommits.

Fram till måndag natt hade 75 vägspärrar upprättats i landet för att tvinga fram val och återupprättande av demokratin.

Det är Pacto de Unidad, Enhetspakten, som ligger bakom protesterna. Det är en folklig organisation i vilken tiotals sociala-, människorätts- och arbetarorganisationer ingår och som enats om att arbeta för en generalstrejk för kravet att valen ska hållas på det datum som fastslagits av parlamentet.

Protesterna och blockaderna växer i omfattning. Samtidigt har polismakten drabbat samman den gångna natten nära betalstationen vid motorvägen i El Alto. Sammanstötningar ägde rum och de repressiva styrkorna använde tårgas mot demonstranterna.

(Juntan vill undvika val som den kommer att förlora. Istället försöker den vinna tid och utfärdar arresteringsorder mot politiska motståndare på löpande band. Också socialistpartiet MAS, landets största, hotas av förbud).

Telesur 200804 (nedkortat)

Artikeln också publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida

Översättning: Zoltan Tiroler.

Crece tensión en Bolivia al cumplirse segundo día de huelga

You May Also Like