Skogens hemlighet. Foto: Rolf Waltersson.

Skogens Hemlighet, som vandaliserades av nazister. Och Förtrollad Skog

Under våren sommaren och hösten har det i Årby friluftsområde pågått en workshop, eller arbetsseminarium och verkstad, som man också kan kalla det.
Det är konstnären Jasmine Cederqvist, som på uppdrag av Eskilstuna Konstmuseum, arbetat fram ett nytt offentligt konstverk som ska placeras på belysningsmasten som står på Årbykullarna.

Arbetet har genomförts i samarbete med de boende i stadsdelarna Årby och Skiftinge. De flesta har varit barn, bland annat från den närbelägna Prästängens förskola, och ungdomar, men även vuxna har varit involverade i projektet. Sammanlagt är det runt 350 personer som deltagit.

Man har pratat om skogen, och om naturen, och vilken betydelse den har för oss. Undan för undan föddes tankarna på att skapa tillfälliga konstverk på kullarna. Det blev flera stora “solar” bestående av tunna träskivor som sågats från trädstammar. Skivor som sedan målats i färgglada mönster. Långa grenar inlindade i tyg fick symbolisera trädens rötter, eller solstrålar. Jag antar att tolkningen är fri. Sammanlagt blev det 7-8 stora “solar” utlagda på kullarna. Solar som kunde ses på långt håll.

För några veckor sedan blev konstverket vandaliserat. Det var någon/några som byggt om delar av konstverket så att de långa trädgrenarna/rötterna blev ett stort hakkors.

Många blev naturligtvis förbannade och upprörda. Hur kunde man göra så med ett konstverk som barnen varit med att utforma?

Jag tog några bilder på morgonen efter vandaliseringen. Hakkorset var då redan bortstädat. (Bilden på hakkorset fanns med i Eskilstuna-Kuriren) Jag lade upp några bilder och skrev om vandaliseringen på Facebooksidan “Du vet att du är från Eskilstuna”.

Det blev många upprörda kommentarer. Men även en del som hade “förståelse” för detta hakkors. Ett axplock bland kommentarerna:

“Jag tvivlar på att det var nazister som gjort det. Troligare att det var några som försökte få folk att tro att det var nazister”

“Det är några som tyckte det passade med ett solkors, nu när det går mot mörkare tider”

“Som att kasta in en halv ko till tigrarna på Parken Zoo och tro att inget kommer att hända med den”

Andra “nöjde sig” med att förlöjliga och håna de barn och ungdomar som tillsammans med konstnären skapat dessa konstverk:

“Jag tycker det är en jävla konstig plats att ha det där jävla spektaklet på över huvud taget”

“Skillnaden mellan konst och nedskräpning i naturen verkar vara hårfin”

Det intressanta är att när man går in och tittar på dessa människors Facebookprofiler så är det flera som visar att de sympatiserat med SD eller ännu mer högerextrema organisationer. Och att de “gillar” och delar inlägg som är antisemitiska, rasistiska och islamofoba.

Vad ska man dra för slutsatser av att det är högerextremister som “går i taket” med anledning av dessa harmlösa konstverk som ingen normal människa kan uppfatta som provokativa? Och att det är samma människor som mer eller mindre rakt ut hyllar att man vandaliserat med ett stort hakkors.

I ställer har man nu monterat ett permanent konstverk

Hur som helst. Nu är dessa tillfälliga “solar” bortplockade. I ställer har man nu monterat ett permanent konstverk på den höga belysningsmasten på Årbykullarna. Det är ett tiotal av de målade träskivorna som fotograferats av och med en ny teknik överförts till stora skivor av väderbeständigt material.

De har satts upp på masten där de även kompletterats med mönster som symboliserar trädens rotsystemet. Slutligen ska det monteras belysning så att dessa färgglada “solar” som målats av barn och ungdomar kommer att synas på långt håll. Solar som kommer att lysa upp Årbykullarna i vintermörkret då det blir full fart i pulkabackarna där.

Det nya och permanenta konstverket har fått namnet “Enchanted Forest”, eller “Förtrollad Skog”

Invigning är på tisdag 19 november klockan 9.30

Text och foto:
Rolf Waltersson

You May Also Like