Viktig folklig framgång i Chile – högern i chock

Översättning och bearbetning: Zoltan Tiroler

Chiles högerregering led ett rejält nederlag i söndags då det inte lyckades säkra den kritiska tredjedel av platserna i den konstituerande församling som ska utforma landets nya grundlag. Det betyder att högern inte kan blockera den kvalificerade 2/3-majoritet som krävs för olika förslag. De kandidater som stöds av högerpresidenten Piñeras koalition fick bara en femtedel av rösterna, medan oberoende kandidater fick de flesta.

Resultatet och förlusterna för Piñeras höger i borgmästare-, guvernörs- och kommunval, som också hölls igår, pekar på stora svårigheter för den regerande koalitionen inför allmänna- och presidentval i november.

155 medborgare skulle väljas för att skriva om grundlagen. Det är ett resultat av de våldsamma och omfattande protester som utbröt över de stora klassklyftorna och elitism i oktober 2019.

Gabriel Boric, från vänsterkoalitionen, säger att resultatet bereder vägen för stora förändringar. ”Vi söker en ny överenskommelse med ursprungsbefolkningarna, att återta våra naturresurser, bygga en stat som garanterar sociala rättigheter för alla. Vi ska börja från noll och bygga ett nytt Chile.”

De progressiva krafterna nådde avsevärda framgångar i valen. Med alla röster räknade har de progressiva krafterna vunnit majoritet till församlingen som ska utarbeta den nya grundlagen, som därefter behöver godkännas i en folkomröstning. Därmed tas avsked av den grundlag som landet har haft sedan Pinochetdiktaturens dagar.

Enligt valmyndigheten fick de oberoende på La Lista del Pueblo (oberoende vänster) 48 platser; vänsterlistorna 52, varav Apruebo Dignidad (socialister och kommunister) 27; och Lista del Apruebo (socialdemokratisk vänster) 25. Det nuvarande högerstyret hade en lista, Vamos por Chile, som bara fick 38 platser. Ytterligare 17 kandidater från ursprungsbefolkningen har också valts till församlingen på totalt 155 ledamöter. Av de 155 är ca hälften män och hälften kvinnor.

Detta är första gången i Chiles historia som personer utanför de traditionella politiska partierna ställer upp till val. Och de oberoende nådde oväntat stora framgångar, vilket är visar folkets missnöje med den konservativa politiska klassen.

Socialister, kommunister, feminister, miljöaktivister och ursprungsfolken har säkrat ett starkt inflytande i utarbetandet av den nya grundlagen. Församlingen har maximalt ett år på sig att skapa den nya texten innan chilenarna får rösta om det framtagna förslaget. Om det inte lyckas, gäller den nuvarande grundlagen.

Framgångarna för de progressiva sektorerna hänger samman med protesterna i oktober 2019. Protesterna framtvingade en överenskommelse om en folkomröstning om förändringar i grundlagen. Den nuvarande grundlagen infördes under Pinochets diktatur 1973 – 1990 och anses vara ursprunget till de sociala ojämlikheterna i Chile och de svaga sociala rättigheterna. Hur långt grundlagen kan komma avgörs till syvende och sist av läget i klasskampen och den folkliga mobiliseringen.

Pricken över i är att kommunisterna, genom Irací Hassler, vann borgmästarvalet i landets huvudstad, Santiago de Chile. Annars ett traditionellt högerfäste.

Att misstroendet mot det politiska etablissemanget är utbrett och att många inte förväntar sig något av valen visas av det låga valdeltagandet som låg på ca 60 procent.

För USA är nederlaget  ett allvarligt nederlag. Nu börjar USA-ambassaden att konspirera som i september 1970 efter att Salvador Allende och Folkfrontsregeringen hade vunnit den historiska valsegern mot högern. Man kan utgå ifrån att USA kommer att försöka påverka, pressa, köpa och splittra de olika grupperna.

Telesur, Reuters med flera 210517 (kortat, bearbetat och redigerat)

Sectores progresistas redactarán la nueva constitución de Chile

Chile’s govt in shock loss as voters pick independents to draft constitution

Texten tidigare publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida

You May Also Like