Våldsapparaten utövar ett brutalt våld i Chile.

Barometro Latinoamericano: “Chiles, Perus och Ecuadors presidenter massakrerar sitt folk”

Artikeln publicerad i svensk översättning också på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida. Översättare: Zoltan Tiroler.

En ny realitet skapas i Sydamerika. Högerns ekonomiska modeller har orsakat folkresningar i land efter land. Chiles president har kallat till krig. Pinochetanhängaren Sebastian Piñera har återgått till våldet med tiotals mördade som resultat.

Hundratals chilenare attackeras och slås blodiga på gatorna. Det återuppväcker minnen från den kriminella historien av brott mot mänskligheten från salpeterbaronernas tid, fattigdomen och förräderiet från [förre socialdemokratiske presidenten] Bachelet. Till de korrupta och omoraliska sällar sig förrädaren Luis Almagro [De Amerikanska Staterna, OAS´, generalsekreterare].

De vänder dövörat till för massakrerna och tortyren som karabinjärerna utövar. Klubbslagen markerar våldet mot det chilenska folket. 42 döda, 12 våldtagna kvinnor, 121 försvunna och tusentals torterade. Källa: Interamerikanska Kommissionen för Mänskliga Rättighter, Comisión Interamericana de DDHH.

Det är händelser som inte rapporteras i medierna. Och kontona på sociala medier för chilenare som visar allvaret i situationen har stängts ner. Om de sociala medierna gör någon nytta, låt oss åtminstone sprida det vi kan. Det är vad chilenarna ber oss om.

På samma sätt har förrädaren Lenin Moreno i Ecuador uppmanat till att massakrera folket och ursprungsbefolkningarna. Det för att tillämpa den nyliberala modellen för att uppfylla avtalen med Internationella Valutafonden IMF. Det innebär nedskärningar och skapar en social och humanitär kris där ursprungsbefolkningarna gått ut för att kräva sina rättigheter. Som svar fick de misshandel och död. Det på order av en tjuv och fascist som köpt sig hus i Spanien till sig och sin familj. Han har också tillskansat sig offentliga medel efter att han förrått sitt eget parti, PAIS. Moreno är ett under av förräderi och lögn.

Limagruppen [bestående av Sydamerikas högerregeringar] har skapat ett krig mot folken i attackerna på Venezuela, Kuba, Nicaragua och attackerna på [Bolivias president] Evo Morales. Det för att införa högerns modeller enligt avtal med USA och lögnaren och fascisten Donald Trump. Denne har skapat splittring bland kontinentens länder, med inställningen att Sydamerika är jänkarnas bakgård där de tillämpar Monroedoktrinen och piskan i form av Plan Condor [Plan Condor var de latinamerikanska militärdiktaturernas operation att, med USA:s stöd, mörda tiotusentals vänsteranhängare på 1970- och 80-talen]. Det är Imperiets doktriner i försöken att behärska Latinamerika, använda sig av militärt våld, sanktioner, blockader, stöld av nationernas inkomster och tillgångar. Som i exemplet CITGO, en venezolansk bensinmackskedja i USA som gör miljardvinster, och som beslagtagits av Trump och den parasitära högern som sätter USA före sitt eget land Venezuela.

Dessa handlingar visar en gång för alla förräderiet från mäktiga grupper som kryper för USA och EU, i konflikt med de latinamerikanska samhällena. De bemäktigar sig kontinentens rikedomar. Maktmissbruk från en omoralisk typ som Trump markerar en era av global terrorism där USA tillgriper sin militära övermakt. Inför detta scenario har Venezuelas regering visat sin förmåga när de bromsat attackerna från Colombia. Dessa drivs på av en liten minoritet i opposition med en terroristpajas som Guaidó. De använder sig av våld i sina föraktliga handlingar, något som till och med majoriteten i oppositionen tar avstånd ifrån. Dessa har accepterat att samtala med regeringen Nicolas Maduro, vilket visar nödvändigheten av en väg till nationella överenskommelser.

Plan Condor skapar en kris medan Evo Morales når sin seger. Evo Morales valdes för fjärde gången i söndagens val, tillsammans med sin vicepresident Alvaro Garcia Linera. Enligt valmyndigheten fick Morales, kandidat för Movimiento Al Socialismo, tillräckligt med röster för att segra i första valomgången.

I söndagsnatt, valdagen, hade han 46,41 % av de giltiga rösterna, mot 37,07 för nr,2, Carlos Mesa. För att vinna behövs antingen absolut majoritet eller över 40% av rösterna med en skillnad på minst 10% till nr 2. Rösterna från landsbygden och utlandsrösterna gjorde så att balansen vägde över till Morales´ fördel.

“Varje dag börjar vi arbeta före kl.5 på morgonen och vi slutar efter midnatt. Dagligen genomför vi projekt i mellan tre och fem departement. Jag vill inte bli den bästa presidenten i Bolivias historia, jag vill vara presidenten i det bästa Bolivia i historien”, sade presidenten nyligen inför ett eventuellt omval.

Bolivias Grundlagsdomstol tillkännagav i november 2017 att Evo Morales kunde ställa upp till omval i presidentvalet 20 oktober 2019. Röstsammanräkningen bekräftar att Morales vann. Han vill också fortsättningsvis att Bolivia är det land som har den snabbast växande ekonomin i Sydamerika och har utjämnat fördelningen av landets tillgångar bland befolkningen. 200 utländska observatörer fanns på plats under valet i söndags, som enligt Valmyndigheten genomfördes helt normalt.

En vision av kapitalismens moraliska kris. Dessa handlingar som vi analyserat markerar kapitalismens kontinuerliga upp- och nedgångar. Nyliberalismen försöker genom monopolekonomin skapa en kontinent som underordnar sig Imperiets mest korrupta påbud. Det beskrevs av Trump vid ett besök i Italien där han försäkrade att USA och Romarriket var från samma epok. Vilket visar att USA-presidenten varken besitter kultur eller kunskap om diplomati, utan bara känner till våld.

Trump förolämpar statscheferna i EU, han försöker behärska länderna och kontrollerar världen militärt. Han går förbi FN för att genomföra pirathandlingar, ekonomisk kontroll, sanktioner mot misshagliga länder, saboterar den fria handeln, medan USA:s knarkmyndighet DEA låter drogerna flöda. Detta visar på en världsordning i kris. Länder försöker ta sig ur USA:s grepp, må det vara Ryssland, Kina, Indien eller Sydafrika, medan Brasilien sjunker ned i fascism.

Barometro Latinoamericano  191024

Los presidentes de Chile, Perú, Ecuador, masacran al pueblo

You May Also Like