Många personer greps under protesterna mot regeringen i höstas.

Svenska riksdagsledamöter skriver till Chiles president

Tisdagen den 7 juli tog Chiles ambassadör i Stockholm, Hernán Bascuñán emot ett brev undertecknat av sju svenska riksdagsledamöter. Ambassadören vidarebefordrade brevet till berörda chilenska myndigheter

Till:

Chiles president, Sebastián Piñera, Inrikesminister Gonzalo Blumel, Justitieminister Hernán Larraín

Vi undertecknare, medlemmar i Sveriges riksdag, vill framföra vår oro i dessa Corona-tider för hälsan hos de personer som fängslats i Chile till följd av de sociala protesterna som inleddes i oktober 2019.

Många av dessa befinner sig i preventivt fångenskap, anklagade för störande av allmän ordning. De utgör en ytterst utsatt grupp för Covid-19 smitta, då förutsättningar för fysisk distansering saknas till följd av trångboddheten och bristen på sanitära förhållanden i fängelserna, vilket bekräftats av rapporter från Chiles Högsta Domstol.

Vi förstår även att det finns ett antal minderåriga som befinner sig i preventivt fångenskap, vilket i sig är något som inget land borde ha.

Det är mot denna bakgrund som vi framför en begäran om att omvandla preventivt fångenskap till husarrest för att rädda människoliv.

Håkan Svenneling, Vänsterpartiet; Lorena Delgado, Vänsterpartiet; Jens Holm, Vänsterpartiet; Jessica Thunander, Vänsterpartiet; Vasiliki Tsouplaki, Vänsterpartiet; Amineh Kakabaveh, oberoende socialistisk ledamot; Anders Österberg, Socialdemokraterna.

Initiativtagare till det här brevet:

Chile Despertó – Kommission Mänskliga Rättigheter / Bojkott, Stockholm – Göteborg – Norrköping – Södertälje

Arbetsgrupp för Politiska Fångar – Samordningsorganisation Stockholm Chile

Uppropet har också varit publicerat på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

You May Also Like