David Matheson.

Homomormonhormoner

Homomormonhormoner. Ett konstigt ord, svårt att läsa och uttala.

Jag fick lära mig det i dagens Aftonblad (2 februari) där krönikören Kristoffer Bergström skriver om “Bögdoktorn som sumpade sin chans till avbön”.

Det handlar om mormonen David Matheson från delstaten Utah i USA. Huvudstad i Utah är Salt Lake City där 70 procent av befolkningen är mormoner. David Matheson har varit “expert” på att behandla homosexualitet, som av Gud ses som en synd. Han har erbjudit samtalsterapi där “vilsna killar” åker ut i vildmarken för att genom “grabbsysslor” komma över sin homosexualitet.

Nyligen har David själv “kommit ut” som homosexuell genom att berätta om sina spirande lustar för andra män.

Men tydligen är han lite kluven inför sin nyblivna “uppenbarelse” över den egna kroppen och knoppen. Kanske lite svårt att erkänna fullt efter många år som “bögdoktor”? Kanske lite svårt att erkänna att han inte ens kunde “bota” sig själv?

Nu kallar han sig för homosexuell homofob. Tydligen är det inte bara liberaler som är kluvna. Även kristna kan hamna i dragkampen mellan Gud och Djävulen.

I stället för att bara skratta åt såna här stolligheter kan det vara på sin plats att erinra att ända fram till 1944 sågs homosexualitet som en sjukdom i Sverige.

Fram till 1934 kunde homosexualitet straffas med upp till 2 års straffarbete.

Går vi tillbaka i historien till 1608. Då fick vi den första lagen där homosexualitet i Sverige bestraffades med döden.

Ända fram till 1979 räknades homosexualitet som en sjukdom.

Det är först på senare år som homosexuella fått allt större rättigheter. Först rätten till “registrerat partnerskap”. Därefter rätt att ingå samkönade äktenskap 2009.

Idag genomförs Prideparader i många svenska städer. Så mycket positivt har hänt.

2016 visades Elisabeth Ohlson Wallins fotoutställning Ecce Homo i Kloster kyrka i Eskilstuna under full polisbevakning.

Ännu finns mycket att göra för att alla människors värde ska ses som lika.

För några dagar sedan kunde vi läsa om Vita Husets talesperson Sarah Huckabee Sanders som i en intervju sagt att “Gud ville att Donald Trump skulle bli president”.

Det är alltså inte bara Ryssland som lagt sig i presidentvalet i USA. Nu avslöjas att även Gud hade ett finger med i spelet ända in i Vita Huset. Tydligen ett långfinger som var helt avgörande för valutgången.

Undrar om detta ses som valfusk?

Outgrundliga äro Herrens vägar.

Rolf Waltersson

You May Also Like