Xiomara Castro fick över 50 procent av rösterna.

Vänstersegern i Honduras bekräftad  

Efter nästan tre veckors räknande har Honduras´ valmyndighet tillkännagivit de slutgiltiga resultaten från presidentvalet med 100 procent av rösterna räknade.

Vänsterkandidaten Libres Xiomara Castro från Partido Libertad y Refundacion fick över hälften av rösterna, 51,12 procent. Långt efter kom Partido Nacional med knappt 37 och Liberalerna med 10 procent.

Rubriken är: “Förkrossande seger för Libre” (Libre är Xiomara Castros parti).

Alltså en övertygande comeback efter den USA-stödda statskuppen 2009. Det lilla centralamerikanska landet utsätts nu för hårda påtryckningar från USA för att inte slå in på en för USA oacceptabel politik av självständighet, oberoende och suveränitet. Besöken till de nyvalda från USA:s UD och ambassad avlöser varandra. Till saken hör att statskuppen 2009 kom efter att dåvarande presidenten Mel Zelaya, den nyvalda presidenten make,  ville ansluta Honduras till det progressiva blocket ALBA och stänga USA:s  största flygbas i regionen.

Castro får en otroligt tuff uppgift i det lilla landet, förött av nyliberalism, drogkarteller, våld, fattigdom och USA. Många önskar henne och de folkliga rörelserna i Honduras  lycka till!

Valresultaten kan ses på valmyndighetens hemsida.

Artikeln tidigare (23/12) publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

You May Also Like