Övre raden från vänster: Carina Marklund, Jannine Rivel. Nedre raden från vänster: Stanislaw Lux, Niklas Murali, Thomas Rydell. Bilden från Eskilstuna kommuns Facebooksida (avfotograferad utskrift)

Utdelning av Eskilstuna kommuns arbets- och kulturstipendier

“Nu sker den första utdelningen av arbets- och kulturstipendier för enskilda kulturaktörer som Eskilstuna kommun inrättade 2021.

Stipendiesumman på totalt 200 000 kronor årligen ger möjlighet att stimulera och bredda kommunens kulturella liv. Det är ett sätt att uppmuntra och stödja kulturellt verksamma personer inom kommunen.

Arbetsstipendiet ska göra det möjligt för aktiva kulturarbetare/konstnärer att under viss tid koncentrera sig på att utveckla sitt konstnärliga arbete”, skriver Eskilstuna kommun på sin hemsida.

De fem som får dela på prissumman är:

  • Koreografen och dansaren Jannine Rivel
  • Musikern och kompositören Thomas Rydell
  • Textilkonstnären Carina Marklund
  • Konstnären och skulptören Niklas Murali
  • Konstnären och skulptören Stanislaw Lux

Stanislaw Lux har jag presenterat ett flertal gånger här i eFOLKET genom att visa bilder och berätta om konstprojektet Parvulism i Årbytunneln. Ett projekt som består av 23 olika bildkompositioner gjorda av totalt 180 betongplattor.

Dessa 23 kompositioner har barnteckningar som inspirationskälla. I projektet har Stanislaw samarbetat med konstnären Telma Castro som gjort 8 av de 23 kompositionerna. Den avslutande patineringen av samtliga kompositioner har de gjort gemensamt.

Jag har även gjort en intervju med Stanislaw Lux som också finns att läsa i eFOLKET.

Även Niklas Murali har varit med på ett hörn i eFOLKET genom presentationen av hans skulptur “Planteraren” som står i den nya rondellen vid infarten till Skiftinge köpcentrum

Lästips:

PS. Jag kan inte låta bli att nämna att den dansskola, Eskilstuna dansakademi, Jannine Rivel driver, och som från början hette Charlie Rivel Jr´s dansskola, startades av Charlie Rivel Jr som är far till Jannine Rivel.

Far till Charlie Rivel Jr var den store och världsberömde spanske clownen Charlie Rivel ((1896-1983).

Jannine Rivels farfar var alltså den världsberömde clownen Charlie Rivel (som egentligen hette Josep Andreu Lasserre), och som bland annat förärats ett svenskt frimärke för sin stora gärning.

Jannine Rivels farfar, clownen Charlie Rivel, som förärades ett svenskt frimärke.

Rolf Waltersson

You May Also Like