Sommarlov. Foto: Rolf Waltersson.

Sommarlov – Offentlig konst i Eskilstuna

Jag har tidigare i ett antal inlägg här i eFOLKET visat bilder på offentlig konst i Eskilstuna, och samtidigt gjort en kort presentation av respektive konstnär.

Nu har turen kommit till “Sommarlov”. Ett konstverk som är en keramikrelief som sitter på Nyforsskolans gavel mot Tegelbruksgatan, uppsatt 1951, och skapad av konstnären Knut Erik Lindberg.

Man får verkligen sommarlovskänsla när man ser konstverket. I alla fall vi som är lite äldre och minns våra sommarlov som de var på den tiden då sommarloven tillbringades på “hemmaplan” med bad, saft och bullar, man spelade kula och sparkade boll med kompisarna, och vi cyklade mycket.

1951, samma år som Sommarlov sattes upp i Eskilstuna, var jag sju år och vi bodde i Oxelösund. Sommarloven då var mycket cyklande och mycket fiskande. Vi gjorde pilbågar och slangbellor och byggde kojor i skogen. Och vi spelad kula. Och naturligtvis var det mycket badande. Om jag minns rätt fick man lära sig simma redan innan man började skolan. Mina föräldrar hade båt, som de flesta i hamnstaden Oxelösund hade på den tiden. Så på sommaren var det många turer ut i den Sörmländska skärgården. Där kunde man tälja fina barkbåtar av den tjocka barken från de vindpinade tallarna ute bland kobbar och skär. Barkbåtar som fick mast av en pinne och segel av papper, löv eller tunn björknäver.

På den tiden fanns inga mobiltelefoner och appar, så man fick göra allt “på riktigt”.

“Sommarlovet” på Knut Erik Lindbergs verk påminner just om min tids sommarlov. Hur dagens sommarlov skulle gestaltas vet jag inte riktigt.

“Knut Erik Lindberg, född 1921 i Solna, död 1986, var en svensk skulptör.

Han utbildade sig vid Tekniska Aftonskolan i Stockholm 1936 och vid Konstakademien i Stockholm 1937-1943. Han tilldelades Ester Lindahls stipendium 1944. Han tillhörde konstnärsgruppen 1947 års män.

I en dekorativ, stiliserad stil, påverkad av primitiv konst, utförde han reliefer, porträtt och friskulpturer.

Han var gift med målaren och textilkonstnärinnan Wiveca Claeson-Lindberg (1920-2004) och yngre bror till målaren Uno Lindberg (1912-1992)”.

—Källa: Wikipedia.

Jag kan lägga till att Knut Erik Lindbergs bror Uno Lindberg föddes i Eskilstuna när familjen bodde där.

Uno Lindberg har gjort emaljprofilen Olympens Sol som satt vid entrén till gamla Sporthallen. Nu är Sporthallen riven. Vart “Olympens Sol” tagit vägen vet jag inte. Men jag ska banne mig kolla upp det. Är den uppsatt i nya arenan, ligger magasinerad i något förråd eller hamnat på “villovägar”?

Rolf Waltersson

You May Also Like