Trump vill införa en 25-procentig tullavgift på importerat stål och tio procents tull på aluminium. Detta har skapat rykten om att hans högste ekonomiske rådgivare, Gary Cohn kommer lämna sin post. Detta som protest mot Trumps beslut, vilket beskrivits som en attack mot frihandeln.
Samtidigt går tidningen The Guardian ut med avslöjandet att Trumps förre ekonomiske rådgivare, Carl Icahn, under februari månad sålt sin andel i ett amerikanskt företag, som är beroende av stålimport, för 31 miljoner dollar.
I Europa har reaktionerna varit starka på Trumps beslut. EU:s handelskommissionär, Cecilia Malmström, säger att detta beslut slår ekonomiskt mot USA:s allierade, istället för den egentliga boven, Kina, som påstås ”överproducera” stål. Nu planerar EU motåtgärder, hävdar Malmström. Motåtgärderna kommer vara höjda tullavgifter på en rad amerikanska produkter.
För svenska ståltillverkare kan det amerikanska beslutet vara kritiskt, då USA är den näst största exportmarknaden.
Möjligen tror Trump att USA fortfarande, i kraft av en överlägsen ställning, kan göra lite vad som helst, utan att den kapitalistiska omvärlden vågar reagera. Många bedömare menar dock att den tiden är förbi. USA är i mycket en ekonomisk makt på nedåtgående. Därför kan mycket väl ett handelskrig mellan de de kapitalistiska makterna bli följden av en självsvåldig provocerande politik från den US-amerikanska administrationens sida.