Tyskland och Frankrike för en militär allians inom EU

Inför EU-toppmötet i Bratislava på fredag driver Tyskland och Frankrike frågan om att göra EU till en militär allians kapabel till omfattande operationer utomlands eller på hemmaplan.

Mötet på fredag är det första toppmötet inom EU efter den brittiska folkomröstningen. Nu förefaller det som om Tyskland och Frankrike tänker utnyttja britternas utträde till att försöka skapa en militär allians med de övriga EU-länderna. Britterna, och USA, har traditionellt varit motståndare till en separat europeisk försvarsunion vid sidan av Nato.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande inledde diskussioner om försvarsalliansen i början av juli, strax efter Brexitomröstningen. Och nu har tidningarna Süddeutsche Zeitung och Le Figaro fått tillgång till ett sexsidigt dokument som utarbetats av de båda ländernas försvarsministrar. Dokumentet talar om en gemensam styrka från Tyskland, Belgien, Frankrike, Luxemburg och Polen med högkvarter i Strasbourg, gemensamma utbildningsprogram och ett speciellt militärt högkvarter för EU. Dokumentet talar också om samarbete inom europeisk försvarsindustri för att utveckla olika former av nyckelteknologi. Målet är att göra EU:s medlemmar mer ”självförsörjande” och mindre beroende av amerikansk teknologi. Enligt Le Figaro ska satsningar ske på satellitkommunikationer, cybersäkerhet, drönare och system för att kunna tanka stridsflygplan i luften. Dvs teknik som har långt vidare användningsmöjligheter än strikt gränsövervakning.

Björn Erik Rosin

You May Also Like