Korken som gör folk rasande. Foto. Rolf Waltersson

Ett korkat beslut – Folket är rasande. Blodet kokar. Revolutionen är nära

Jag har sett en del inlägg på tidningarnas insändarsidor och på sociala medier där man protesterar ilsket mot de nya plastkorkarna på mjölkförpackningar och andra dryckesförpackningar. Den nya konstruktionen gör att korken sitter fast vid förpackningen även efter att man öppnat den.

Bakom det hela ligger ett EU-beslut. Syftet är att minska nedskräpningen av plastkorkar i naturen. Den nya lagen gäller från 1 juli i år.

En som är glad för detta är Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige rent:

”Nedskräpningen med plast ökar och även av just korkar. Vi gjorde en skräpmätning i Sverige och då hittade vi 130 000 korkar på en vecka”

Skånemejerier har testat de fastsittande korkarna på sina förpackningar:

”Den nya designen gör att korken förblir fäst till förpackningen även efter öppningen, vilket underlättar insamling och återvinning och förhindrar nedskräpning. Vi hoppas att detta är en förändring som kommer att tas väl emot”, skriver Skånemejerier. (se lästips)

Men där tog man fel. Folket är rasande. Det är upprorsstämning. På Skånemejeriers sida kan folk skriva ner vad de tycker. Det har kommit in hundratals, ja kanske tusentals med kommentarer:

”Jag klipper bort korkens ring, men sen river man fingertoppen på den sista biten. Ensamma som dricker direkt ur paketet får fläskläpp av lockringen”

”EU har inte fått igenom ett enda bra förslag. Sverige borde lämna EU”

”Hur fan tänkte man här? Era jävla snillen har alltså satt fast en PLASTKORK på en KARTONG som ska sorteras olika. Det är en så djävulsk liten sak, men fy vad blodet kokar”

”Jag är arg. Mjölken används ju hemma. Så inga korkar hamnar i naturen. Jävla EU”

”Svensken får skörda sitt idiotiska val. Vi kunde röstat nej till EU. Men drygt hälften av svenskarna är dumskallar. Det här med plastkorkar är ännu ett påhitt. Folket i Bryssel måste visa att de gör någonting och då hittar man på något bara”

På Skånemejerier tar man bort alla kommentarerna som ”gått över gränsen”. Så de allra grövsta och hotfulla kan man inte läsa.

För egen del har jag inte haft några problem med den nya plastkorken. Jag har varken spillt, fått fläskläpp eller rivit sönder fingertoppen.

Frågan är om man ska ta det här på allvar. Hur kan så många bli så otroligt förbannade över en sådan här (liten) sak? Mår folk så dåligt? Och då blir denna lilla plastkork droppen som får bägaren att rinna över?

För egen del är jag mera bekymrad över nedskräpningen i naturen, inte minst då plasten i våra hav. Uppskattningar som gjorts visar att det finns nånstans mellan 75-200 miljoner ton plast i haven. Och att det tillkommer 10-15 miljoner ton varje år.

På tal om Skånemejerier. Det är ju Skånemejerier som nu åter börjat sälja ”rysk” yoghurt. Den yoghurt som skulle bojkottas på grund av Rysslands krig mot Ukraina. (se lästips)

Lästips:

Nu testar vi fastsittande korkar på våra förpackningar – Skånemejerier – Skånemejerier Försäljning AB. (här kan ni gå in och läsa alla kommentarer)

Fasta korkar snart ett lagkrav – väcker reaktioner: ”Tycker inte om dem” – SVT Nyheter 13 augusti 2023

Nya lagar i Sverige från 1 juli 2024: Ändrad föräldrapenning och förbud mot lösa plastkorkar – SVT Nyheter. 3 juli 2024

Skräp i havet – Håll Sverige Rent

Nu kan man åter köpa ”rysk” yoghurt i affärerna – Är kriget i Ukraina slut? – eFOLKET. 3 juli 2024

Rolf Waltersson

Bild på äldre förpackning utan plastkork. Man vek upp en liten pip att hälla ur.

You May Also Like