SSU säger nej till Natomedlemskap – Vill i stället ha ett utökat militärt EU-samarbete

“Sverige bör utöka sitt samarbete med EU, inte gå med i Nato”, säger Lisa Nåbo, ordförande för SSU till SVT Nyheter.

SSU har tidigare varit emot ett gemensamt EU-försvar, men efter en omröstning har man ändrat åsikt:

“Vi tycker att Sverige ska utöka samarbetet med EU och att den solidaritetsklausul som finns, som alla länder skrivit under, också ska innebära militära garantier. Om ett EU-land blir invaderat utav främmande makt, ett tredje land, så ska EU finnas där och hjälpa till”, menar Lisa Nåbo.

Det är bra att SSU säger Nej till Svenskt Nato-medlemskap. Men att förespråka en ökad militarisering av EU är som att hoppa ur askan i elden. Som att hoppa från en dålig idé till en annan dålig idé.

Tanken på en gemensam EU-armé kanske är att vi då “slipper” USA, som ju är den stora vapenmakten som ytterst styr över Nato. Formellt är till och med USA:s president högsta befälhavare över Nato och den som tillsätter den som är Natos högste operativa militära befälhavare:

“Supreme Allied Commander Europe (SACEUR) är Natos högste operative militäre befälhavare över de allierade styrkorna i Europa, Allied Command Operations (ACO)…

Befattningen SACEUR infördes 1951 och den INNEHAS ALLTID AV EN OFFICER FRÅN NÅGON AV USA:s VÄPNADE STYRKOR (jag skriver stora bokstäver för att förtydliga). Den som innehar posten som SACEUR är också samtidigt i en separat roll befälhavare för United States European Command”. Källa Wikipedia

Jag undrar hur många som förespråkar svenskt Nato-medlemskap som är medvetna om att det är USA:s president som tillsätter den högste operativa befälhavaren över Nato?

Nuvarande militära befälhavare över Nato är den fyrstjärnige generalen Tod G Wolters. Han är den 19:e i ordningen sedan 1951. Förste militäre befälhavare över Nato var Eisenhower.

Vad världen behöver är militär nedrustning. Inte ytterligare en stor militärpakt. Det talas inte högt om det, men inom EU pågår planer att bilda en EU-armé:

“Även om det inte finns någon EU-armé och försvar fortsätter vara en nationell angelägenhet, har EU nyligen tagit stora steg för att uppmuntra försvarssamarbete”, skriver Nyheter Europaparlamentet.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like