Turkiet: utrensningarna intensifieras när regimen slår blint

Femtio dagar efter den misslyckade statskuppen besannas nu oron hos försvararna av mänskliga rättigheter. Repressionen är brutal och godtycklig mot dem som anklagas för att ha varit inblandade i sammansvärjningen.

Natten mellan den 1 och 2 september kungjordes officiellt en lista på 43 000 statstjänstemän som kommer att avskedas för påstådda kontakter med den Fethullah Gülens organisation, som regimen utpekat som skyldig till kuppförsöket. De nu avskedade är inte dömda men är nu definitivt avstängda från alla offentlig anställning, tvingade att lämna eventuella tjänstebostäder inom 14 dagar och berövade sina pass. Utan möjlighet att överklaga.

Beslutet var inte helt oväntat efter sju veckors häxjakt inom administrationen, men ändå svårt att smälta för människorättsorganisationer. ”Det talas om 43 000, men i själva verket drabbas många fler. Det är hela familjer som nu drabbas av en form av medborgerlig utplåning. Och detta oftast utan några som helst bevis”, säger Emma Sinclair-Webb från Human Rights Watch i Turkiet.

Källa: Mediapart (Frankrike)

You May Also Like