Det är den turkiska staten under ledning av despoten Erdoğan som är de verkliga terroristerna

När tre medlemmar och riksdagsledamöter från Vänsterpartiet under Almedalsveckan höll upp flaggor för PKK, YPG och YPJ blev det ramaskri i media. Morgan Johansson och Ann Linde förfasade sig och krävde att vänsterpartiets ledning skulle ta avstånd från detta “stöd för terrorismen”.

I ett inlägg i tidningen Arbetet skriver nu Jonas Sjöstedt, tidigare partiordförande för V, om läget för kurderna i Turkiet. Hur företrädare för kurdiska organisationer blir trakasserade, förföljda, misshandlade, fängslade och även mördade av den Turkiska staten.

Nu senast när HDP hade kongress i Ankara var det många kongressdeltagare som blev gripna av polisen och fängslade för att de ropat slagord mot Erdoğan.

Jag har besökt Turkiet och HDP många gånger, som observatör på rättegångar, i parlamentet, som valövervakare och för att försöka träffa min tidigare partikollega Selahattin Demirtas (en av HDP:s två ledare. Min anmärkning) i säkerhetsfängelset i Edirne. Jag har slagits av HDParnas mod. De fortsätter arbeta fredligt och ställa upp i val trots att de demoniseras, fängslas och misshandlas. HDP behöver internationellt stöd och vänner som inte tystnar när förtrycket hårdnar.

När jag har träffat företrädare från andra partier som också har varit på plats i rättegångssalar och utanför fängelser har jag alltid blivit glad. Flera gånger har jag träffat svenska socialdemokrater som har varit där för att stödja HDP. Vi har stått tillsammans framför den turkiska polisens sköldar, batonger och vattenkanoner, skriver Jonas Sjöstedt i Arbetet.

När det gäller PKK och anklagelserna om terrorism skriver Jonas Sjöstedt:

“PKK då, är inte de terrorister? Grunden för hela rörelsens existens är det systematiska förtryck och våld som drabbar kurder i Turkiet, motståndet mot det är rörelsens ursprung. Helt klart är att PKK i sin historia har gjort handlingar som inte kan försvaras och som drabbat civila och avhoppare. Lika klart är att PKK har förändrats ideologiskt och att rörelsen på senare år har sökt vapenvila och förhandlingar med den turkiska staten.

Terrorstämpeln mot PKK är idag helt politiskt grundad, och den är häftigt ifrågasatt av politiker och domstolar runt om i Europa. När IS besegrades i Syrien deltog flera tusen unga kurder från Turkiet som sympatiserade med PKK i striderna”, skriver Jonas Sjöstedt.

Nu när det svenska inträdet i Nato överskuggar allt annat, viker den svenska regeringen ner sig för Erdoğans krav att Sverige ska dela hans uppfattning om vilka som ska stämplas som terrorgrupper.

Det har gått så långt att de svenska socialdemokraterna nu tar avstånd från sitt Turkiska systerparti HDP.

Det har gått så långt att man även instämmer med Erdoğan att även YPG och YPJ ska stämplas som terrororganisationer. YPG och YPJ som hade en avgörande roll när IS besegrades.

“Jag undrar om de skäms”, skriver Jonas Sjöstedt och syftar på bland andra justitie- och inrikesminister Morgan Johansson och utrikesminister Ann Linde.

Turkiska statens och Erdoğans terrorfobi har gått så långt att till och med försvarsminister Peter Hultqvist (S) fått stämpel som PKK-sympatisör.

Det är den turkiska tankesmedjan SETA, som står nära det styrande partiet AKP, som tagit fram en 666 sidor lång rapport där man kartlagt och åsiktsregistrerat flera europeiska politiker. Bland dem finns försvarsminister Peter Hultqvist.

Det är Expressen som tagit del av och översatt dessa 666 sidor och där anledningen till att Peter Hultqvist står med på denna terrorlista är “för att han lovat vård till kurdiska gerillan YPG, en organisation som samarbetar med PKK”.

Man påstår också att: “Olof Palme mördades av PKK”.

Det har gått så långt att kurder som har böcker av, till exempel, Albert Camus och Dario Fo stämplas som terrorister, därför att författarna till böckerna påstås ha terroristsympatier.

Man påstår att Dario Fo i sin pjäs “Trumpeter och hallon”, skriven 1981, sprider “PKK-propaganda”.

Nu är det förbjudet att spela Dario Fo:s pjäs “Trumpeter och hallon” i Turkiet.

Även författare och filosofer som Louis Althusser, Baruch Spinoza och Albert Camus har fått terrorstämpel eftersom man hittat böcker av dem hemma hos terroranklagade kurder.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like