Åtstramningar ökar skogsbrändernas härjningar i Portugal

Under augusti rasade skogsbränder i Portugal med sex döda och flera hundra skadade. Enligt EU:s system för information om skogsbränder skövlades 116 000 hektar skog i Portugal i fjol, drygt hälften av den areal som ödelades i hela EU. Antalet bränder har ökat från cirka 3 000 1980 till cirka 20 000 om året nu.

Det regerande socialistpartiet skyller bränderna på pyromaner och klimatförändringar. ”Vi är utsatta för extrema meteorologiska förhållanden som är omöjliga att förutsäga och inte står i mänsklig makt att kontrollera”, sade inrikesminister Miguel Constança Urbano de Sousa.

Regeringen har också sedan länge piskat upp stämningarna med krav på hårdare tag. En namninsamling med krav på att maximistraffet för mordbrand ska höjas till 25 år har samlat 25 000 underskrifter.

Men frågan är om inte åtstramningspolitiken får ta på sig en hel del av skulden. 2014 spenderade Portugal 70 miljoner euro på brandförsvaret och 20 miljoner på att förhindra bränder. Att jämföra med de 2,1 miljarder euro som går till militären.

Sedan finanskrisen har olika regeringar genomfört sociala nedskärningar på flera miljarder. Och det har gått ut över alla försök att förhindra skogsbränder. Under de senaste bränderna har brandmän kämpat dygnet runt med en lön på 1,87 euro i timmen.

En annan orsak är den växande eukalyptusindustrin. Planteringar av eukalyptus täcker 7 procent av landets areal och är en viktig bas för pappersmassa och olika sorters oljor på världsmarknaden. Eukalyptus kräver inte bara stora mängder vatten men oljan och vissnade löv har blivit en krutdurk i skogarna.

Källa: World Socialist Website

You May Also Like