Tänk om det varit ett kinesiskt militärflygplan som störtat i havet nära USA:s gräns?

“Sju personer skadades då ett amerikanskt stridsflygplan (modell F-35C. Min anmärkning) skulle landa på hangarfartyget USS Carl Vinson i Sydkinesiska havet, uppger USA:s marin”, SVT Nyheter 25 januari.

Piloten genomförde vad som beskrivs som ett “rutinuppdrag”. Han räddade sig genom att skjuta ut sig ur planet och hämtades av en militärhelikopter.

På ett foto taget två dagar före olyckan kan man se USA:s hangarfartyg USS Carl Vinson och USS Abraham Lincoln samt ytterligare åtta krigsfartyg på ett “rutinuppdrag” i Kinesiska havet.

“Flygplanet ligger på internationellt vatten, men i ett område som Kina betraktar som sitt. Konflikten i Sydkinesiska havet har pågått i åratal och lär inte kylas ner av att en militär skatt nu bokstavligen väntar på att hämtas upp från botten”, skriver Aftonbladet, 28 januari.

Sedan flera år råder det stridigheter mellan flera länder i området, bland annat Kina och Filippinerna, om hur gränserna ska dras. Filippinerna har dragit tvisten till “Permanenta skiljedomstolen i Haag”.

Hur som helst, såna här militära maktdemonstrationer ökar på spänningarna mellan USA och Kina. Och nu pågår en kapplöpning mellan Kina och USA vem som kommer först och kan bärga flygplansvraket.

F-35C är den senaste skapelsen inom USA:s flygvapen och är fullproppad med modernaste teknik. Varje exemplar kostar motsvarande 938 miljoner kronor.

Nu är inte det här första gången det händer militära olyckor i Sydkinesiska havet:

“Omkring elva personer i besättningen på den atomdrivna amerikanska attackubåten USS Connecticut skadades förra lördagen då den kolliderade med ett okänt föremål i internationellt vatten i Sydkinesiska havet. Ubåten befann sig i undervattensläge, uppger USA:s marin”, SVT Nyheter 8 oktober 2021.

Intressant är att den här typen av ubåtar är bestyckade med Tomahawkrobotar, som är en kryssningsrobot med en räckvidd på 1 100 kilometer. Tomahawkroboten som har en tillverkningskostnad på ca 1,87 miljoner amerikanska dollar (ungefär 170 miljoner kronor), “kan beväpnas med en mindre kärnvapenstridsspets”, enligt Wikipedia.

Det kryllar således av amerikanska krigsfartyg och ubåtar i Sydkinesiska havet ganska nära Kinas gränser, och som med stor sannolikhet är bestyckade med kärnvapen.

Tänk tanken att det var det omvända – att det var kinesiska hangarfartyg och andra krigsfartyg, ubåtar och flygplan som “rutinmässigt” patrullerade och övade tätt inpå USA:s territorialvattengränser?

Vad tror ni skulle hända? Skulle det passera utan vare sig stora rubriker eller hotfulla kommentarer från västvärldens makthavare?

Och framför allt – skulle USA acceptera det? Bara rycka på axlarna och konstatera – Tja, det är ju på internationellt vatten. Där har ju alla lika stor rätt att segla och öva.

Jag har sagt det tidigare, och jag säger det igen. Jag protesterar mot allt vapenskrammel och all militär upp- och kapprustning. Och jag blir livrädd när militärer börja spänna sina muskler.

Det spelar ingen roll vilka som skramlar. USA, Ryssland, Kina, Nordkorea, Sydkorea, Pakistan, Indien, Elfenbenskusten eller vad ni vill.

PS. På tal om militär logik:

“En general sätter en nål i en karta. En vecka senare står en skock unga pojkar och svettas i en djungel någonstans, skjuter armar och ben av varandra, gråter, ber och gör i byxorna. Tycker ni inte att det verkar enfaldigt?”. Albert Einstein.

Rolf Waltersson

You May Also Like