System för fusk med vårdval och vinster

Fuskande och svindlande klinik avslöjad

En privat hudklinik i Stockholm anklagas för att ha skurit bort hudförändringar och utfört undersökningar som inte var medicinskt motiverade. Räkningen skickades till landstinget, skriver Dagens Nyheter i en artikel den 29/8.

Kungsholmens hudklinik krävs nu på fem miljoner kronor av Stockholms läns landsting – men vägrar att betala

Landstinget inledde tidigare en fördjupad uppföljning av hur kliniken följer sitt vårdavtal med landstinget. Detta skedde efter att kliniken stack ut i sin inrapportering i mängden utförd vård.

Två erfarna hudspecialister har i ett slumpmässigt urval av journalen granskat över 600 undersökningar och ingrepp.

Slutsatsen är att kliniken på flera sätt fått för mycket pengar. Dels genom att skära eller stansa bort ett stort antal godartade hudförändringar i onödan eller i kosmetiskt syfte, dels genom att debitera landstinget för ingrepp och uppföljningar som aldrig gjorts.

Hudkliniken har även tagit emot patienter som skulle ha hänvisats till primärvården. För detta har kliniken sedan, i strid med regelverket, begärt ekonomisk ersättning från landstinget. Kliniken har också slösat med resurserna genom att boka in patienterna för onödigt många besök.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har därför skickat en räkning och krävt kliniken på fem miljoner kronor, men hittills har kliniken vägrat att betala.

– Vi begär tillbaka pengar. Vi tycker att de har tagit för mycket betalt och beskrivit i våra ersättningssystem att de har gjort saker som vi ser att de inte skulle ha gjort, säger Stefan Strandfeldt, enhetschef på hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Dag Larsson, socialdemokratiskt oppositionsråd, är mycket kritisk:

– De har tagit fem miljoner av medborgarnas pengar och vägrar att betala tillbaka. Jag tycker att landstinget borde avsluta affärerna, och kasta ut kliniken ur vårdvalet omedelbart. Man måste vara skoningslös mot dem som fuskar med skattepengar.

Vårdval hud har haft kraftigt skenande kostnader sedan införandet. Mellan 2012 och 2014 ökade kostnaderna för vårdvalet med 104 procent.

Läs artikeln: Hudklinik anklagas för att ha saltat räkningar för miljonbelopp.

I en notis på samma sida i DN rapporteras också att de privata vårdföretagen Capio och Praktikertjänst har fått varningsbrev från Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Bakgrunden är den granskning inom vuxenpsykiatrin som landstinget genomfört. Slutsatsen är att delar av den prestationsbaserade ersättningen har utbetalats på felaktiga grunder. För Capio rör det 26 procent av den sammanlagda ersättningen och för Praktikertjänst 12 procent.

Tommy Jansson

You May Also Like