Billy Bragg gästade Eskilstuna

Eskilstuna gästades i lördags av en artist som gjort sej känd som en rakryggad kritiker av den nyliberala flodvåg som förstört så mycket i våra samhällen. Vi talar om engelsmannen Billy Bragg som med sin gitarr och sin kraftiga klara röst går till storms mot högerpolitik, rasism och all slags orättvisor. Han var en av inslagen på Gainsville Eskilstuna som gick av stapeln på Strömsholmen. Han har beskrivits som en vänsterpolitisk bard, och han blandade låtarna med appeller för ökad empati och för motstånd mot högerpolitiken. Hans humanism kan exemplifieras med vad han skrev i samband med Margaret Thatchers död. Många ville ju fira hennes död men Bragg skrev:

– Margaret Thatchers död är inget annat än en tyst påminnelse om hur Storbritannien hamnade i den sorgliga situation vi befinner oss i idag. En påminnelse om varför vanliga arbetare inte längre kan tjäna tillräckligt för att försörja en familj. En påminnelse om varför vi har en brist på anständiga bostäder som vi kan ha råd med. Om varför cynism och girighet har blivit vårt samhälles signum.
Att höja ett glas för att fira en gammal sjuk kvinnas död ändrar inget av detta. Fira inte – Organisera!

Undertecknad kom p.g.a. ett Stockholmsbesök för sent för att höra de artister som spelade innan Billly Bragg. Men efter honom kom den nya svenska konstellationen Amason med Amanda Bergman som sångerska som med sin speciella pop verkligen gav kvällen kvalitet.
Och Bob Hund som sista band gav det som deras fans förväntade sej.