Bilden: Donald Trump, överbefälhavare för världens i särklass mest välrustade kärnvapenmakt.

Är Trump psykiskt sjuk?

Svenska medier har under veckan rapporterat om den i USA allt mer intensifierade debatten kring Donald Trumps psykiska hälsa. Det hela började med den tidigare underrättelsechefen James Clappers uttalande under en intervju i CNN.  Clapper ifrågasatte Trumps mentala kapacitet och  kallade Trumps uppträdande under ett tal i Phoenix för hårresande. Han ställde frågan hur länge till USA ska tvingas uthärda ”denna mardröm”.

Under sitt tal i Phoenix försvarade Trump sitt tidigare påstående om att det fanns” bra” och ”dåliga” företrädare på båda sidor i bråket under Charlottesville-demonstrationen. Han angrep också på nytt medierna och kallade dem ”planetens värsta avskum”.

Att Donald Trump är en annorlunda politiker har varit mångas mening ända sedan han deklarerade sin presidentkandidatur sommaren 2015. Trump gjorde redan då så många häpnadsväckande och absurda uttalanden att hans chans att ta sig till Ovala Rummet sågs som mikroskopiska. Men 1,5 år senare, den 20 Januari 2017, var det Donald Trump som till det amerikanska folket skränade ut devisen ”America First!” från Capitoliums balkong.

Med tiden har dock en del människor ställt sig frågan om det ändå inte är något som står galet till hos presidenten. På internetforum är debatten kring Trumps psyke brinnande aktuell. Hypotesen tidig demens har lagts fram av vissa debattörer. En video där Trump inte verkar känna igen sin egen limousine, som han ska kliva in i efter att ha lämnat sitt flygplan, används som exempel. En annan video visar Trump lämna det rum han anlänt till för att signera dokument, utan att ha signerat dokumenten. Diagnosteorin tidig demens har nu tagits upp av några demokrater i Kalifornien, som kräver att presidenten måste undersökas av psykiatriker.

Nyligen avslöjade tidningen Independent att en grupp psykiatriker vid Yale redan gjort sin bedömning av presidenten. Deras bedömning är att Trump har en psykisk störning som gör honom farlig och inkapabel för sitt jobb. ”

– Det är vårt ansvar att varna allmänheten för de faror President Trumps psykiska tillstånd utgör för vårt land, menar psykiatrikerna och kallar Trumps personlighet för lögnaktig, narcissistisk, paranoid och förvirrad. Ett exempel på förvirringstillståndet är Trumps påstående om att han skulle ha haft den största publiksiffran någonsin vid sin installation.

-Ifall Trump verkligen tror att hans publik var den största, så tyder det på en allvarligare förvirring hos presidenten.

Psykiatrikerna kräver nu att kongressen gör det enda vettiga, och avsätter Trump. Det värsta med det hela, hävdar de, är naturligvis att många kommer att tolka deras bedömning som politiskt motiverad, när de, som de säger, ”i själva verket bara tänker på sitt folks säkerhet”.

You May Also Like