Brittiska Royal navy avfyrar Robot 57.

Svenska vapen till Ukraina?

Uttalande från Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen:

“Efter den senaste tidens spänning mellan Ryssland och Ukraina skickade Storbritannien i förra veckan vapenleveranser till Kiev för att stödja Ukrainas militära förmåga. Enligt brittisk media innehåller leveransen den svensktillverkade pansarvärnsroboten Robot 57, som utvecklats av Saab och exporterats till Storbritannien sedan 2002…..

En brittisk export av svenska pansarvärnsvapen till Ukraina har troligen fått tillstånd av svenska myndigheter. Det svenska regelverket säger att vapenexport till länder i väpnad konflikt inte bör tillåtas. Att godkänna vapenexport till Ukraina är att bidra till ökad spänning i ett redan mycket känsligt läge.

Samtidigt har Tyskland valt att blockera export av tyska vapen från Estland med hänvisning till att de undviker vapenleveranser till konfliktområden. Utifrån det rådande läget och det svenska regelverket borde Sverige genast agera på samma sätt”, skriver Svenska Freds i ett uttalande 25 januari

I en kommentar säger utrikesminister Ann Linde:

“Vi har väldigt starka regler mot vapenexport så det är inte aktuellt för vår del”, säger Ann Linde i en intervju med SVT.

Nu gäller frågan om Sverige har godkänt att Storbritannien exporterar svenska vapen vidare så att svenska vapen “indirekt” hamnar i ett militärt laddat område.

Vi har ju sett andra exempel på där svenska vapen “dykt upp” på de mest oväntade ställen i världen. Ställen dit Sverige förmodligen inte hade godkänt direkt vapenförsäljning.

Svenska Freds hänvisar i sitt uttalande bland annat till uppgifter i Expressen, som i sin tur hämtat uppgifter från brittisk media.

Om uppgifterna visar sig vara sanna innebär det att svenska vapen kan komma till användning i ännu en militär konflikt som riskerar att utvecklas till ett krig.

Att försöka släcka konflikter med vapen är som att släcka eldsvådor med bensin.

Lästips:

PS. Naturligtvis har Ukraina rätt att försvara sig om Ryssland går till militärt angrepp.

Men för vår del blir läget extra komplicerat om det visar sig att Ukraina “indirekt” är beväpnat med svenska vapen, samtidigt som vi säger att vapen inte får säljas till länder som är inblandade i väpnade konflikter och krig.

Sveriges röst som fredsmäklare har blivit allt tystare.

Rolf Waltersson

You May Also Like