Sju av tio svenskar är av samma åsikt som den som skapade väggmålningen. Foto. Kristina Wahlgren. Bild från Hyresgästföreningens Facebooksida.

Sju av tio väljare är negativa till marknadshyror

De flesta partierna går i otakt med sina väljare

Debattens vågor går höga om marknadshyror. De politiska partierna har delade åsikter. Även inom partierna är åsikterna oklara.

Läget kompliceras ytterligare av att regeringspartierna S och MP, som är emot marknadshyror, genom januariavtalet med C och L, som är för marknadshyror, kommit överens om att:

“Fri hyressättning vid nybyggnation införs…”. Punkt 44. Reformera hyresmodellen.

När Hyresgästföreningen inför senaste riksdagsvalet ställde frågor till partierna om deras syn på marknadshyror, var svaren inte alltid solklara.

Vi fick olika besked beroende på vem som svarat och när vi ställt frågan. Trots otydlighet från partierna har vi försökt sammanställa vad de står för om marknadshyror.

Flera partier har varken sagt ja eller nej… En del har uttalat sig för vad de kallar en “friare hyressättning” vilket är ett första steg mot marknadshyror. Det har vi tolkat som att de är för införande av marknadshyror.

Ja till marknadshyror:

M, L, KD, C, SD

Nej till marknadshyror:

S, MP, V”

Gå in och läs på: Så här tyckte partierna om marknadshyror inför riksdagsvalet 2018.

Vad tycker väljarna om marknadshyror?

Sju av tio svenska väljare är negativa till marknadshyror skriver tidningen Arbetaren och hänvisar till en undersökning som Hyresgästföreningen gjort tillsammans med Novus.

“Fri hyressättning vid nybyggnation? Bra tycker 23%”. Expressen 26 januari 2019.

En undersökning av Novus från augusti 2018 redovisas i tidningen Hem & Hyra:

Så här stor andel av de olika riksdagspartiernas sympatisörer anser att marknadshyror är en bra idé:

Liberalerna 34%
Moderaterna 28%
Centerpartiet 24%
Kristdemokraterna 24%
Sverigedemokraterna 22%
Miljöpartiet 7%
Socialdemokraterna 3%
Vänsterpartiet 1%

Källa: Hyresgästföreningen.

Inte helt oväntat är det Liberalerna som i sin sjuka fixering till att “marknaden löser allt” som är mest positiva till marknadshyror. Tätt därefter följer M, C, KD och SD.

Att endast 3 procent av Socialdemokraternas väljare tycker att marknadshyror är en bra idé innebär att regeringen, som målat in sig i ett hörn genom januariavtalet, bör ta sig en rejäl funderare.

Ska det bli statsminister Stefan Löfven som lägger fram förslag till riksdagen om att införa “fri hyressättning i nyproduktionen”, och därmed öppna väg för marknadshyror?

Men även L, C, M, KD, SD borde ha ett visst bekymmer med att en stor majoritet av deras väljare säger nej till marknadshyror.

“Centerpartiet sticker ut genom att vilja begränsa hyresgästers inflytande, i det att Hyresgästföreningen ska få mindre makt i förhandlingar om presumtionshyror”, Dagens Arena. “Det här vill partierna i bostadspolitiken”.

Inte nog med att hyresgästerna nu hotas av marknadshyror. Risken är stor att deras möjlighet att påverka hyran minskar om Hyresgästföreningen fråntas rollen som hyresförhandlare.

Om varje hyresgäst var för sig ska “förhandla” med sin hyresvärd, hamnar hyresgästerna verkligen i underläge.

Den här inställningen från Centerpartiet ligger i linje med att C även vill försvaga fackföreningarnas roll på arbetsmarknaden. Deras ungdomsförbund, CUF, bedriver en hätsk antifacklig kampanj.

“Marknadshyror leder inte till fler hyresrätter. Bara till fattigare hyresgäster”, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder till Hem & Hyra.

De som bor i hyresrätter lägger störst andel av sin inkomst på boendet.

PS. Gå in på: Så här tyckte partierna om marknadshyror inför riksdagsvalet 2018. Där finns även länkar till andra intressanta inlägg.

eFOLKET har i ett flertal artiklar tagit upp frågan om marknadshyror. Det senaste är:

Rolf Waltersson

You May Also Like