Bild: Simisi / Pixabay.

När man släpper ut anden ur flaskan

Jag såg nyheterna på SVT2 5 maj. Det var ett inslag om bostadsbristen, framför allt bristen på billiga hyreslägenheter, och hur detta drabbar ungdomar som vill “lämna boet” och stå på egna ben.

Nu är det många ungdomar som bor på osäkra kontrakt både i andra- och tredjehand och tvingas betala hutlösa hyror för att över huvud taget ha någonstans att bo.

Det nämndes om 8 000 i månaden och ännu mera för en pytteliten lägenhet. Någon bodde inackorderad och betalade över 8 000 i månaden för ett litet rum.

Efter inslaget var det en debatt mellan bostadsminister Märta Stenevi (MP) och Nyamko Sabuni (L).

Nyamko Sabuni pratade sig varm för marknadshyror, eller “fri hyressättning” som var hennes ordval, och kritiserade nuvarande system som innebär att “hyresbostäder är väldigt reglerade”. “Det finns egentligen ingen fri marknad”, sa Nyamko Sabuni.

Nyamko Sabunis råd till ungdomar var att köpa sig en bostadsrätt. Lätt för henne att säga som tjänar 130 000 kronor i månaden och dessutom får ytterligare 40 000 om året i sänkt skatt nu när värnskatten är slopad tack vare januariavtalet.

Hon har dessutom januariavtalet att luta sig mot – ett avtal mellan regeringen S, MP och samarbetspartierna L, C där det står att det ska införas “fri hyressättning i nyproduktionen”. Vilket innebär marknadshyror.

Märta Stenevi slog ifrån sig: “Det finns inga förslag om marknadshyror på den här regeringens bord, och det kommer inte att bli några förslag så länge jag är bostadsminister”, säger hon i SVT:s Aktuellt.

Och hon ville lugna alla som nu bor i hyreslägenheter att det inte kommer att införas några marknadshyror.

Har bostadsministern ingen koll på vad som står i januariavtalet? Eller är hon så naiv att hon tror att marknadshyror, och det blir verklighet, bara kommer att gälla nyproduktionen.

Eller bluffade hon rakt ut i TV?

Marknadshyror i nyproduktionen blir bara början. Sedan kommer det att sprida sig över hela bostadsbeståndet.

Och under årens gång kommer nuvarande hyreshus att rivas förr eller senare, och då bytas ut mot nyproducerade hyreshus “med marknadshyror”, så att vi till slut har marknadshyror i alla hyresbostäder.

Har man väl släppt ut anden ur flaskan blir det svårt att mota den tillbaka.

Vi vet att för socialdemokraterna var det med vånda man gick med på skrivningen om marknadshyror i januariavtalet för att få sitta kvar vid maktens köttgrytor.

Miljöpartiet säger att de är emot marknadshyror, men sitter i samma regering som förbundit sig att införa marknadshyror i nyproduktionen. Våndas de också?

Om någon Miljöpartist vill svara så står eFOLKET sidor till förfogande.

PS. Ni kan se och lyssna på den 2 minuter långa debatten mellan Märta Stenevi och Nyamko Sabuni om ni går in på:

Rolf Waltersson

You May Also Like