Foto: Kirill/Pixabay.

Statsministern får höjd lön – Märker ingen att det är nått fel med ”märket”?

Statsministern och samtliga statsråd får högre lön. Lönehöjningarna håller sig nästan inom ”märket” som sattes till 3,3 procent för i år.

”Märket” är den procentsiffra som förhandlas fram mellan arbetsmarknadens parter och som ska gälla som riktmärke vid löneförhandlingarna.

Det låter ju rättvist och bra om alla får ungefär lika mycket i påökt. I det här fallet får statsministern och statsråden den 1 juli en löneökning med 3,7 procent.

Men om man i stället tittar på vad det innebär i kronor får statsministern 7 000 kronor mera i månaden. Hans lön höjs från 191 000 till 198 000 kronor.

Förra året höjdes statsministerlönen från 184 000 till 191 000. På två år har alltså lönen höjts med 14 000 per månad.

Statsministerns årslön är från och med 1 juli 2 376000 kronor. Övriga statsråd i regeringen får nöja sig med 1 872000.

Om vi tar en som har 20 000 i månaden blir en löneökning på 3,7 procent (samma som statsministerns procentpåslag), futtiga 740 kronor.

740 kronor till den lågavlönade och 7 000 kronor till statsministern.

Det är alltså en jävla skillnad mellan procent och kronor. Ska det vara så svårt att fatta.

När det gäller löner kan man peka på att vd-arna för statliga bolag tjänar mångdubbelt mera än vad statsministern gör. Till exempel Anna Borg, vd för vattenfall, som har en månadslön på nästa 1,5 miljoner. (se lästips)

Och vd-arna i de statliga bolagen har skitlöner i förhållande till vd-arna för de stora privata industriföretagen där årslöner och bonusar kan hamna på 20-30 miljoner och mera.

Och detta är i sin tur skitlöner om man jämför med de högsta lönerna till vd-arna på Stockholmsbörsen där Astra Zenecaz vd Pascal Siriot fick 184 miljoner i lön plus bonus 2020. Fetaste bonusen fick Ericssons vd Börje Ekholm med 79 miljoner. Största lönepåslaget, 81 procent, gick till Evolution Gamings vd. Så i de här kretsarna gäller inga ”märken”.

Jag har berättat tidigare, men jag tar det igen. För många år sedan då jag jobbade för Eskilstuna kommun var det en chef som var inblandad i löneförhandlingarna som hade fått en uppenbarelse. En näst intill religiös uppenbarelse. I en av lokaltidningarna uttalade hen sig inför de pågående löneförhandlingarna:

”Om alla får samma procentuella löneförhöjning blir det ju mera i kronor till de som tjänar mera”.

Hen borde fått Nobelpriset i ekonomi för den fantastiska upptäckten/uppenbarelsen.

Jag vill göra klart att min kritik inte har något med politikerförakt att göra. Det är ju så många som i sådana här sammanhang vädrar ett politikerförakt. Ett politikerförakt som i sin förlängning leder till politikförakt.

Vad det handlar om är rättvisa, rim och reson. Vad är rimliga löner? Vad är rimliga och anständiga löneskillnader, om det nu ska vara löneskillnader? Hur mycket pengar behöver man för att leva ett gott liv?

Nu har vi ett gap mellan fattigpensionärer och andra låginkomsttagare som får nöja sig med kanske 10 000 – 15 000 i månaden och Astra Zenecas vd med drygt 15,3 miljoner i månaden

Och jag väntar fortfarande på svar från förre partiledaren Nyamko Sabuni (L) – Vad köpte du för pengarna när du slopade värnskatten? (se lästips)

Lästips:

Här är statsministerns nya lön – hela regeringen får högre lön – TV4 Nyheterna. 12 juni 2024

1,5 miljon i månaden – här är statliga vd-lönerna – Aftonbladet. 2024-04-05

Så mycket tjänar vd:arna i börsens största bolag – Dagen Industri. 16 april 2021

Nyamko Sabuni, vad köpte du för pengarna? – eFOLKET. 11 augusti 2020

Rolf Waltersson

You May Also Like