Joakim Andersson-Berg tycker om att arbeta med egna designprojekt på sin fritid. FOTO: Matilda Söderström.

Joakim om pandemiåret: “Jag valde att söka ett extrajobb”

I somras blev coronapandemin en verklighet för egenföretagaren Joakim Andersson-Berg. Han hade det svårt att hitta nya kunder och för att inte pengarna skulle ta slut bestämde han sig för att söka ett extrajobb.

– Det var lite tungt för mig under sommaren, säger Joakim Andersson-Berg.

Några minuter innan klockan slår 9 öppnar jag upp ett digitalt mötesrum. Det dröjer inte länge innan min intervjuperson hoppar in i väntrummet. Nu möts jag av ett leende från Joakim Andersson-Berg. Han sitter i ett rum med vita väggar och dricker sitt morgonkaffe. Det är nästan så att jag kan känna doften av kaffe sprida sig i mitt arbetsrum.

Joakim-Andersson Berg driver ett eget företag i grafisk design. Han berättar om att han inte kände sig särskilt orolig för sitt företag när coronapandemin dök upp förra våren.

– Till en början kände jag mig rätt lugn och körde på med mitt arbete som rullade på, säger Joakim Andersson-Berg.

Han förklarar att restriktionerna som dök upp i våras från Folkhälsomyndigheten inte påverkade honom allt för mycket. Han arbetade redan en del hemifrån och träffade inte så mycket folk förutom sina kunder.

Jobben minskade

Det blir tyst en liten stund och sedan fortsätter Joakim Andersson-Berg berätta om att antalet jobbförfrågningar sjönk under förra sommaren. Han beskriver att det är naturligt att det blir mindre jobb för honom under sommarmånaderna. Men han påpekar också att förra sommaren inte var lik de tidigare åren eftersom det knappt fanns några jobb till honom.

– Jag hade svårt att få in nya projekt och det var lite tungt för mig under sommaren. De flesta företag slogs av under våren på grund av coronapandemin. Men för mig var det lite eftersläp i stället, säger han.

Han tror att anledningen till att jobben sjönk i somras beror på att företag hade fullt upp med att ställa om sina egna arbeten. Han ger ett exempel och förklarar att en tidigare kund som han arbetat med satte inköpsstopp.

Pandemins påverkan på arbetet

Joakim Andersson-Berg tar en slurk av sitt kaffe och beskriver vad han tycker har fungerat sämre under pandemin. Först tar han upp att det förberedande arbetet har blivit svårare för honom att genomföra eftersom han inte träffar sina kunder på plats. I förarbetena ställer han en mängd frågor och tar reda på fakta om varje kund.

– Det är lättare för mig att snappa upp en stämning eller en känsla om man sitter i samma rum som kunden. Det hjälper mer än att bara läsa vad kunden sysslar med. Så det är klart att det är en fördel i början av processen att träffas fysiskt, säger han.

Han berättar sedan vad han tycker har fungerat bra under pandemin.

– Jag upplever att det är betydligt lättare att hålla digitala möten. Det finns nog knappt någon företagare som inte har varit med på ett videomöte numera. Alla har koll på hur det funkar mer eller mindre, säger han.

Han skrattar till och förklarar att det inte alltid har varit så lätt att få kunderna att hålla digitala möten innan pandemin. Han föredrar att alltid träffa sina kunder fysiskt, men han tycker även att det är möjligt att ersätta vissa möten med videosamtal eller telefonsamtal.

Så undviker han konkurs

Vårt samtal styrs mot att tala om att det finns företag som skriker efter pengar och som har det svårt att överleva på marknaden till följd av pandemin. Då berättar Joakim Andersson-Berg att om hur han har löst sin situation.

– Jag valde att i höstas söka efter extrajobb i förebyggande syfte för att inte företagets ekonomi eller min egna lön skulle bli lidande. Så där har man fått det mycket sämre eftersom jag inte har kunnat plocka ut så mycket lön. Men det har ändå löst sig.

I dag arbetar han fortfarande kvar på sitt extrajobb. Han arbetar i en klädbutik och jobbar mellan tio och elva timmar i veckan.

Innan vi avslutar mötet ställer jag en sista fråga kring vad han har förändrat i sitt privatliv till följd av pandemin. Joakim Andersson-Berg tänker till och svarar sedan att han inte reser så mycket längre, trots att han och hans fru gillar att resa.

—Tindra Alm

Möt Joakim Andersson-Berg

Namn: Joakim Andersson-Berg.
Bostadsort: Eskilstuna.
Ålder: 32 år.
Intressen: Grafiskt arbete och lyssnar gärna på poddar och musik.
Yrke: Egenföretagare i grafisk design på Gridify.

You May Also Like