Fotograf: Sasha Matic / Pixabay

Seymour Hersh: “Norge hjälpte USA att spränga Nord Stream”

Den US-amerikanska journalisten Seymour Hersh publicerade i onsdags en artikel, där han beskriver hur det gick till när USA sprängde de bägge oljeledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön den 26 september i fjol. Hersh skriver:

Den 26 september 2022 gjorde ett P8-övervakningsplan från norska marinen en till synes rutinflygning och släppte en ekolodsboj. Signalen spreds under vattnet, först till Nord Stream 2 och sedan vidare till Nord Stream 1. Några timmar senare utlöstes de kraftiga C4-sprängämnena och tre av de fyra rörledningarna sattes ur drift.”

Det finns onekligen starka skäl att sätta tilltro till Seymour Hersh uppgifter. Han är ingen sensationsjournalist, utan har alltid haft tunga argument när han har gjort journalistiska avslöjanden. Det var han som avslöjade My Lai-massakern och dess mörkläggning. Då handlade det om hur en US-amerikansk militärstyrka gick in i den vietnamesiska byn My Lai och hänsynslöst mördade civilbefolkningen, barn, kvinnor och åldringar. Han avslöjade också USA:s hemliga bombningar i Kambodja. Under USA:s invasionskrig i Irak rapporterade han om USA-militärens misshandel av fångar i fängelset Abu Ghraib.

Seymour Hersh skriver i sin artikel om Nord Stream:

De senaste 21 åren, under månaden juni, har den amerikanska sjätte flottan, (…) regelbundet sponsrat en stor NATO-övning i Östersjön som involverar mängder av allierade fartyg i hela regionen.”

Övningen, som hölls 2022  kallas Baltic Operations 22, eller BALTOPS 22 . Norrmännen föreslog, enligt Seymour Hersh, att det skulle vara en idealisk täckmantel för att plantera ut minorna vid detta tillfälle och så skedde också. För att det inte skulle vara för uppenbart att Nato var inblandat, så skulle minorna sedan kunna utlösas vid ett senare tillfälle:

Den 26 september 2022 gjorde ett P8-övervakningsplan från norska marinen en till synes rutinflygning och släppte en ekolodsboj. Signalen spreds under vattnet, först till Nord Stream 2 och sedan vidare till Nord Stream 1. Några timmar senare utlöstes de kraftiga C4-sprängämnena och tre av de fyra rörledningarna sattes ur drift.”

Den gängse nyhetsförmedlingen i USA och Västeuropa ser sprängningen av Nord Stream som ett ryskt självskadebeteende, det vill säga att Ryssland spränger dessa oljeledningar som man plöjt ner miljontals rubel i för att kunna stoppa sin fossilgasexport till Tyskland. Om Ryssland hade önskemål att sluta exportera via Nord Stream-ledningarna så kunde man ju helt enkelt sluta skicka in fossilgas i rörledningarna.

Trots att USA:s president Joe Biden och andra ledande personer i hans administration gång på gång har försäkrat att de har medel för att stoppa Rysslands export via Nord Stream, så betraktade ändå mainstream-medierna i USA och Västeuropa Ryssland som ansvarig för sprängningen av Nord Stream.

 

Och även i svenska medier stöder man givetvis USA:s version, se till exempel Aftonbladet:

Dagens Nyheters skribent Michael Winiarski, som verkligen inte kan misstänkas för att vara ryssvänlig, ifrågasatte dock utpekandet av Ryssland och visade på att USA kunde ha motiv att slå ut Rysslands energiexport via Nord Stream. Han skrev den 29 september 2022:

Kan det i stället vara USA som står bakom sabotaget? Mot det talar att ingen i väst har intresse av ytterligare destabilisering av energimarknaderna.”

Men det finns ett motiv, och det är Washingtons uttalade mål att försvaga Ryssland politiskt, ekonomiskt och militärt. Och konkret när det gäller den ryska gasen kan man erinra sig vad president Joe Biden sade i en intervju med ABC News i början av februari, strax innan den ryska “specialoperationen” inleddes i Ukraina:

– Om Ryssland invaderar … kommer det inte längre att finnas något Nord Stream 2. Vi kommer att få ett slut på det.”

I DN:s kommentarsfält beskylldes sedan Winiarski för att gå Putins ärende.

H Foste Hjälte

Det finns fler källor i USA som stöder Seymour Hersh text. Se till exempel:

https://news.antiwar.com/2023/02/05/germany-open-to-theories-that-a-western-country-attacked-nord-stream-pipelines/

https://original.antiwar.com/cook/2022/10/06/can-europe-afford-to-turn-a-blind-eye-to-evidence-of-a-us-role-in-pipeline-blasts/

https://sonar21.com/independent-evidence-confirms-key-part-of-sy-hershs-report-on-the-attack-on-nord-stream-2/

https://derimot.no/predidentkandidat-tulsi-gabbard-usa-ledelsen-har-nettopp-skapt-presedens-for-at-andre-kan-sprenge-var-infrastruktur/

Can Europe Afford To Turn a Blind Eye to Evidence of a US Role in Pipeline Blasts?

Germany Open to Theories That a Western Country Attacked Nord Stream Pipelines

You May Also Like