Old Tjikko – världens äldsta träd. (Foto: Wikipedia)

Världens äldsta träd, Old Tjikko i Älvdalen, har gått av – Tung snö knäckte trädet

Tung snö har knäckt granen Old Tjikko som står på Fulufjället i Älvdalens Kommun. Det rapporterar SVT idag fredag. Ungefär en meter av toppen är borta.

Årets vinter har varit ovanligt hård i fjällen i norra Dalarna. Stora mängder tung snö har under lång tid frusit fast i trädgrenarna med massor av toppbrott som följd.

Kommer att överleva

– Old Tjikko kommer ändå att överleva. Det är ju rotsystemet som är 9500 år gammalt, och det har ju klarat sig. Men själva trädet ser helt annorlunda ut nu, berättar fjällguiden Tommy Lönnebacke för SVT. Det var också han som upptäckte att granen gått av.

Old Tjikko

Old Tjikko är en gran på Fulufjället i Dalarna. Den är enligt tester världens äldsta kända individuella trädklon, då den genetiskt är samma individ som 9550 år gamla döda rester av rotsystem på samma plats.

Omkring 20 granar äldre än 8000 år har hittats i området från Lappland till Dalarna, däribland den med Old Tjikko jämngamla Old Rasmus. Chansen att göra den här typen av fynd är särskilt hög i bergstrakter. Bland annat eftersom avståndet mellan träden skyddar mot skogsbränder och miljön sällan har utsatts för omfattande skogsbruk. Upptäckten av denna och andra mycket gamla granar i fjällen har förändrat synen på granens i övrigt relativt sena etablering i Skandinavien.

SVT Dalarna kan du se hur granen Old Tjikko ser ut idag, efter att den blivit en meter kortare.

You May Also Like