Cecilia Wikström. Tidigare präst i Svenska kyrkan. Dyrkar numera, i likhet med många andra liberaler, Mammon.

Sådan är liberalismen!

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström har gett girigheten och Mammon-dyrkandet ett liberalt ansikte. Hon tjänar som EU-parlamentariker* över en miljon kronor per år, men nöjer sig inte med detta, utan tar dessutom emot arvoden för styrelseuppdrag från två företag på sammanlagt 800 000 kronor per år.

Hennes svar när det Dagens Nyheter ifrågasätter om det är etiska i att ha sådana extra förtjänster samtidigt som man är EU-parlamentariker bemöter hon detta med:

“Jag skäms inte för det ett ögonblick.” och “För mig har det aldrig varit fult att tjäna pengar.”

Nu är ju inte Cecilia Wikström ensam om att tjäna en extra slant för att dryga ut den redan överdrivet feta lönen från det så kallade EU-parlamentet*. Det finns till och med ett dussin av hennes kollegor i denna församling som har ännu större ”sidoinkomster”. Men bland svenskarna i EU-församlingen sticker hon ur. Tretton av de tjugo svenskarna har inte redovisat några sidoarvoden. Och de förutom Cecilia Wikström som har arvoden redovisar sidoinkomster på mellan 90 000 kronor och 180 000 kronor om året.

I intervjun i Dagens Nyheter ifrågasätter Cecilia de övriga svenskarna i ”EU-parlamentet” gör ärliga redovisningar: “Det kan ju bero på att de inte har fått någon sådan förfrågan.” Alltså får man ingen fråga om sidoinkomster, så kan man smussla undan. Är det den moralen som gäller när man få att uppdrag av svenska folket för att representera Sverige EU.

Cecilia Wikströms arrogans blev till och med för mycket för hennes parti, Liberalerna, som petade henne från partiets EU-vallista. Hon har dock gett en bra bild dagens “liberalism” det vill säga “berika dig själv och skita i andra.”

Hon vill dock inte gå med på att hon inte bryr sig om dem vars årsinkomster är mindre än en tiondels av hennes. Hon påstår nämligen:

Jag har ägnat mitt politiska liv åt att bekämpa fattigdom och orättvisor men jag har aldrig bekämpat att människor ska få lön för sitt arbete. Sådan är liberalismen. Min ideologi är vattentätt säker i det här.

Att inte kunna förstå att ju mer inkomster som går till de rikaste, desto mindre blir över för de fattigast visar ju på antingen en bristande tankeförmåga eller en långtgående indoktrinering i dagens förhärskande nyliberala ideologi inom den svenska borgerligheten.

Cecila Wikströms uttalande är en mätare på vilken nivå dagens borgerliga politikers arrogans har nått och de förakt som finns hos dessa “gratislunchätare” för vanliga människor strävsamma arbete för sitt livsuppehälle.

Foste

*Dessa överavlönade politiker som likt Cecilia Wikström sitter i “EU-parlamentetr” är invalda i ett låtsasparlament. Definitionen på parlamentarism är ett statsskick där en regering är beroende av ett stöd ifrån ett parlament. Det så kallade EU-parlamentet tillsätter ingen regeringen, därför är det inget parlament utan snarare en diskussionsklubb – dock med ovanligt välbetalda deltagare. “EU-parlamentet” är ett påhitt för att lura väljarna att de genom att delta i EU-valet ska kunna påverka den politiska utvecklingen inom EU. “EU-parlamentarism” har inget med demokrati att göra det är enbart en födkrok för politiker.

You May Also Like