SMS-lån, ockerräntor, skojare och bedragare

Jag läser “gratistidningen” Metro, som finansieras via reklamannonser och därmed inte alls är gratis. Reklamkostnaden är inbakad i priset på de varor och tjänster vi köper. Till syvende och sist är det vi konsumenter som betalar för allt som ser ut att vara “gratis”, även för Metro.

Vad jag slogs av var den till synes oskuldsfulla och välmenande artikeln om spartips.

“Att resa jorden runt, gifta sig, köpa bil eller renovera sommarstugan – alla har vi olika drömmar och det finns flera sätt att uppnå dem. Här är några tips på hur du kan nå just dina drömmars mål” , kan man läsa.

Därefter följer några spartips: “Försök spara minst 10 procent av din inkomst. Om inte det går är det bättre att spara 2 procent än inget alls”

Sedan några råd om sparformer: ”För långsiktigt sparande passar fonder och aktier bra…..Vill du däremot spara kortsiktigt för att ha råd att göra din drömresa eller köpa ny bil eller ny segelbåt är det bättre att placera pengarna på ett sparkonto”

Men så upptäcker jag att det här inte är en redaktionell artikel om spartips. Det är en annonssida. En reklamsida från “Creditstar” som är ett kreditföretag som erbjuder snabba SMS-lån. Man erbjuder en “genväg” för att “snabbt och enkelt nå sina drömmars mål”. Baktanken med de välmenta spartipsen är att man ska bli så sugen att uppnå ”sina drömmars mål” att man inte vill vänta.

När jag går in och kollar ser jag att den nominella räntan hos “Creditstar” ligger på 39 procent och den effektiva räntan på 47.57 procent.

När jag googlar vidare på vad som finns i den här minst sagt skumma branschen hittar jag en mängd företag. Det är Advísa, Freedom Finance Kredidservice AB, Monetti, KlickLån, Lendo, JMS Capital AB, Nothmill AB, Creditum Norden, GF Money Consumer Finance Aktiebolag som tidigare ägdes av Smspengar Norden AB, Thorn Svenska AB, S&A Sverige AB, C Finance AB, Brixo AB och många många flera.

Dessa företag har sedan en en mängd olika “varumärken”. Det är Snabbfinans, Säkerfinnans, Kundfinans, Mobillån, Tryggkredit, Lånbutiken, Nanoflex, Flexkonto, Easycredit, Klicklån, Lånebutiken, Cryptolån, Prioritet Finans AB, Slantar, Expresskredit, Creditum och så vidare i en oändlig rad. Bara namnen gör ju att man blir både full i skratt och misstänksam. Jag räknade till 50-60 olika lånebolag innan jag tröttnade.

Lite galghumor blir det när jag ser att varumärket “Nollränta” är nerlagt. Inte konstigt. Låter nästan som “Ebberöds bank”

När de här skojarföretagen beskriver fördelarna med snabba sms-lån säger de att de ”gärna beviljar lån till personer som nekas lån hos de stora bankerna och kreditinstituten”. Och att det går fort. ”Du har ditt SMS-lån på kontot redan efter 10-15 minuter”

Går jag sedan in och tittar på vilka räntesatser som gäller hittar jag, bara för att ta några exempel ur högen:

Banknorwegian. 10.33 – 43.98 %

OPR Privatlån. 39.12 %

Ferratum money. 47.64 %

Monetti. 56.7 %

Flexkontot. Från 76.2 %

Eurolimit.se 34.6 – 87.91 %

Meddelandelån. 58.74 – 147.16 %

Brixo. 39.16 – 108.45 %

Ja vad ska man säga? Är inte det här ockerräntor så vete fan vad som menas med ockerränta.

Det är cyniskt att utnyttjar människor som hamnat i ekonomisk knipa av olika slag eller som är så lurade och indoktrinerade att de snabbt måste köp saker de inte har pengar till och egentligen inte behöver.

Jag hörde ett program på radion, på P1, där man pratade med ett gäng unga tjejer om deras köp- och konsumtionsvanor.

Alla sa att de mest köper smink och kläder. Smink och kläder det var det enda som var viktigt. Flera av dem berättade att de tagit SMS-lån för att köpa smink och kläder när de inte hade egna pengar att köpa för.

De fattade nästan inte att de skulle betala tillbaka, och det med ockerränta. Och nästa steg blev betalningsanmärkningar för att slutligen hamnade i kronofogdens register.

Allt detta bara för att kunna köpa ännu mera smink och kläder.

Snacka om att springa runt i ett ekorrhjul – frivilligt. Eller är det inte frivilligt när omgivningen och samhället hela tiden talar om vad man måste ha och vad man måste göra för att bli omtyckt och framgångsrik?

Rolf Waltersson,
text och foto

You May Also Like