Näktergalens sång eller hartsfiol – Vilket låter bäst

Eftersom jag skrivit ett inlägg om Eurovision och hur mycket detta kommersiella spektakel kostar, har jag känt mig tvingad att även kasta ett getöga vid sändningarna i SVT1, bara för att med egna ögon och öron ha ett hum om vad det hela går ut på.

När det gäller själva musiken är ju smaken som baken. Den är delad. Om nu folk gillar den här musiken så är det så. Själv har jag en helt annan musiksmak.

Vad som slår mig mest är själva inramningen av Eurovision där det numera ska vara flimrande ljus i grälla färger, rökridåer, fläktar som blåser i hår och kläder och andra ”effekter”. Framför allt måste sångarna överträffa varandra med spektakulära scenkläder. Det ska till och med sjungas i rånarluva.

En del (kvinnliga) artister ska vara halvnakna och vickar på rumpan som om det vore stipteaseföreställning på nån nattklubb.

Nu senast i Eskilstuna var det en stackars kvinnlig artist som visst fått mal i klädgarderoben. Hennes dräkt var nästan helt uppäten av mal.

Jag kollade inte hela sändningen av Mello nu i lördags. För samtidigt i grannkanalen SVT2 var det ”Kulturstudion” där temat var jazz. Eller noga räknat kontrabasister som spelar jazz. Så jag bläddrade lite fram och tillbaka mellan SVT1 och SVT2.

Första delen av Kulturstudion var en presentation av en legendar inom jazzmusiken – den amerikanska kontrabasisten Ron Carter.

Kulturstudion avslutade med två konserter med den norske kontrabasisten och jazz-sångerskan Ellen Andrea Wang.

Finalen var en fantastisk duett med Ellen Andrea Wang, sång och kontrabas, och den kvinnliga norska saxofonisten Hanna Paulsberg.

Gå gärna in och titta, lyssna – och njut. Det går att skrolla fram till finalen av denna fantastiska konsert i Kulturstudions tema jazzbasister.

Ett märkligt sammanträffande dessutom. För dagen efter, söndag 25 februari, avled den svenske legendariske jazzmusikern, kontrabasisten och kompositören Georg Riedel.

Jag vill inte verka snobbig eller nedlåtande. Men i mina öron låter det som skillnaden mellan näktergalens sång och gnisslet från hartsfiol, när jag jämför musiken i Eurovisionuttagningarna med jazzmusiken i Kulturstudion 24 februari.

En annan skillnad är att varken Ron Carter, Ellen Andrea Wang eller Hanna Paulsen behövde spöka ut sig i dyra och spektakulära scenkläder. Musiken gick fram trots att de bara var klädda som ”vanligt folk”.

PS. Mina observationer och jämförelser är naturligtvis inte objektiva och opartiska. En del gillar naturligtvis Eurovision och allt runtomkring, och tycker att jazzmusik är ett djävulens påfund.

Lästips:

Kulturstudion – Jazz – SVT Play. (24 februari 2024)

Ron Carter – Wikipedia

Ellen Andrea Wang – Wikipedia

Hanna Paulsberg – Wikipedia

Kompositören och jazzmusikern Georg Riedel är död – eFOLKET. 28 februari 2024

Eurovisionmellot – Hur mycket kostar kalaset? – Och vem betalar? – eFOLKET 20 februari 2024

Hartsfiol – Wikipedia (för er som är lite yngre och kanske inte vet vad hartsfiol är)

Rolf Waltersson

You May Also Like