Jamaica Kincaid. Bild: Pressbild/Tranan

Kortpresentation: Jamaica Kincaids roman “På flodens botten”

Elaine Potter Richardson tog sig tidigt författarnamnet Jamaica Kincaid. Hon föddes 1949 på den lilla ön Antigua i den karibiska övärlden.  Numera är hon bosatt i USA,  i staden North Bemington i Vermont. Där har hon en tjänst på Harward Univercity som lärare i kreativt skrivande.

Jamaica Kincaid är dessutom ledamot av The American Academy of Arts. Hon har gett ut en handfull romaner och novellsamlingar. Min mors självbiografi, Se Nu Då och En liten plats är romaner som översatts till många språk. Den senare handlar om den karibiska ön där hon växte upp..

Novellsamlingen På flodens botten var Kincaids debutbok. Den kom 1983, och är en samling av tio noveller. Flera av novellerna  hade tidigare varit publicerade i olika litterära magasin, även utanför USA. En nyutgåva på svenska kom 2017, på Bokförlaget Tranan.  Översatt av Madeleine Reinholdson.

I samtliga tio novellerna tilldrar sig handlingen i den Karibiska övärlden. Läsaren får en  både bred och djup inblick i den karibiska övärldens konfliktfyllda och på många sätt tragiska historia, som präglats av så mycket våld i form av kolonisering och slavhandel.

Denna långa och våldsamma historia präglar den karibiska övärlden fortfarande, anser Jamaica Kincaid. Nu i form av korrupta politiker som sätter sin egen välfärd före det allmännas.

eFOLKET kommer  inom kort att presentera ytterligare en bok av henne.

Kjell Andersson

You May Also Like