I sin famn håller Jannica Sjöstedt Eskilsstayetten som föreningen Omtanke tilldelades 2020. Fullstor bild i slutet av artikeln.

Reportage: Föreningen Omtanke – lokal välgörare och glädjespridare

Köpcentret Gallerian har de senaste åren gapat allt mer tomt. Butiksdöden som härjar i Eskilstuna har gått hårt åt varuhuset, och flera butiker som tidigare där låg har tvingats stänga igen. Men sedan några månader finner vi ett tillskott i varuhuset, som nog muntrat upp flertalet personer. Bredvid Lloyds Apotek finns nämligen nu mer en second handbutik som drivs av Föreningen Omtanke. eFOLKET har träffat föreningens grundare, Jannica Sjöstedt, för en intervju.

Hur har er första tid i Gallerian varit?

– Mycket bra. Anledningen till att det går så bra tror jag har att göra med vad vårt koncept bygger på. Vår verksamhet går nämligen ut på att människor lämnar in kläder de inte längre använder till vår butik. Vinsten går sedan till välgörenhet. Vi är en ideell förening och jobbar inte efter några vinstintressen. Så ifall du lämnar in kläder till oss vet du att din gärning kommer att leda både till välgörenhet och att dina gamla kläder återanvänds. Välgörenhet och miljötänk är två saker som uppskattas av många. Vi är så tacksamma för möjligheten att få driva denna butik, och det är tack vare den fantastiska hyresvärden Mälarstaden som nappade på vårat koncept.

Vad för typ av välgörenhet är det vinsten går till?

– Vår förening är engagerad i många olika typer av aktiviteter. En återkommande sak är att vi samlar ihop pengar till individer i nöd. Det brukar gå till som så att olika samarbetspartners, såsom socialen, kyrkan och andra verksamheter, kontaktar oss och berättar att en individ är i akut behov av till exempel mat eller kläder. Då kan vi, med pengar från vår föreningskassa, se till att denna individ får det hen behöver.

Vi arrangerar också varje år Ärladagen, som är en tillställning som är tänkt att engagera och sprida glädje bland besökarna. Alla barnaktiviteter, såsom ponnyridning, karuseller mm är gratis på Ärladagen. Vi är även med och bidrar till lekterapin på Mälarsjukhuset, som är aktiviteter för barn som ligger inlagda på sjukhus under en längre tid. Och så arrangerar vi Torshälla barnloppis som är mycket populärt bland barnfamiljer.

Annat vi gör är att skänka kläder till boenden där ekonomiskt utsatta bor. Nu i december var jag och lämnade kläder på Vilstaslussen och Kvinnobo som är två boenden inom socialtjänsten.

Hur kom det sig att du bildade Föreningen Omtanke?

– Föreningen bildades 2010. Det året brann ett radhus ner i Mesta och fyra familjer blev hemlösa. Jag och några till samlade tillsammans ihop pengar så att dessa familjer kunde få hjälp med det de var i akut behov av. På den vägen är det. Jag ser mig själv som en privilegierad människa. Jag har bostad, jobb och där med ett tryggt liv. Det är min skyldighet att hjälpa de som inte har det lika stabilt i sina liv.

Är det många som skänker kläder och stöttar er förening?

– Ja, responsen på vår verksamhet är mycket positiv och bidragen är många. I december samarbetade vi med Comfort Hotel och hade vår uppsamlingsplats där. Mängden kläder, leksaker och hygienartiklar som vi fick in hade jag inte förväntat mig. Det hela var en stor framgång. Det märks att människor uppskattar att kunna vara med och göra något samhällsnyttigt.

En annan framgång är väl den att Föreningen Omtanke tilldelades Eskilsstatyetten förra året?

– Absolut! Eskilsstatyetten är ett pris som delas ut på Eskilsgalan varje år. Syftet är att lyfta fram lokala aktörer som kan verka som inspiratörer och förebilder. Att vi tilldelades priset är ett kvitto på att vi gör någonting gott. Tyvärr gjorde Coronapandemin att själva galan ställdes in, så den fick vi inte gå på.

När vi ändå nämner Corona. Har pandemin drabbat er förening, utöver att ni inte fick gå på Eskilsgalan?

– Den har drabbat oss. Ärladagen och Torshällaloppis var vi tvungna att ställa in. Men vi hoppas verkligen att det går att arrangera dem så fort omständigheterna tillåter.

Men kriser brukar ofta föra någonting gott med sig. Då jag vart permitterad från mitt lönearbete under en tid har jag kunnat lägga all min energi på föreningen. Det har resulterat i att vi avancerat på flera fronter. Däribland butiken i Gallerian. Just nu går det så bra att jag börjat fantisera om att göra detta på heltid, något som jag verkligen skulle vilja göra. Jag vill helhjärtat kunna satsa på att vara en lokal välgörare och glädjespridare.

***

—Linus Bouvin

Läs mer:

I sin famn håller Jannica Sjöstedt Eskilsstayetten som föreningen Omtanke tilldelades 2020.

You May Also Like