Foto: Alexey Fedenkov / pixabay

Ryska vaccinet Sputnik V har fått högt betyg av experter

Det Ryska Covid 19 -vaccinet Sputnik V har nu fått internationellt klartecken och Ungern och Förenade Arabemiraten köper in stora mängder. Den brittiska medicin-tidskriften Lancets chefredaktör Richard Horton ger Sputnik V högsta betyg. Vaccinet har visat sej mycket effektivt. En detalj är att spruta ett och spruta två skiljer sej på ett kompletterande sätt och ger sammanlagt ett mycket robust resultat.

Ända från början har västerländska politiker och media öst skepticism över det ryska vaccinet. Det finns mycket att säga om den ryska statsledningen, speciellt i dessa dagar av sanslös repression mot demokratiaktivister. Det finns förvisso mycket att diskutera om Alexej Navalnyj också (som hans samröre med högernationalister), men att försöka förgifta honom och sedan döma honom till fängelse för att inte infunnit sej hos polisen , när han vid den tidpunkten låg i koma, kan inte annat än fördömas. Men västregimernas antiryska politik började för länge sedan och propagandan mot och förlöjligandet av det ryska covid-19-vaccinet är en del av denna .

Att inte kunna se olika aspekter är tydligen en dygd hos västpolitikerna och västmedia. Putinregimen måste självklart fördömas när den släpper loss öppet förtryck på gatorna som nu sker. Att inte samtidigt kunna se att den ryska vetenskapen har en lång och robust tradition ända sedan sovjettiden visar att västmedia och politiker låter sej ledas av ett behov att förneka allt som kan tolkas som positivt i det ryska samhället. Det är som om vi skulle sprida skepticism mot Pfeizers forskningsresultat eftersom Trump samtidigt släppte loss polisvåld mot afroamerikaner och antirasistiska demonstranter.

Vi får hoppas att Hortons och Lancets ord har en tillnyktrande effekt åtminstone på några.

Peter Widén

Bild: “English” / pixabay

You May Also Like