Robert Åsbacka Foto: svenska.yle.fi

Rekommendation: Läs Robert Åsbackas nya roman – Kistmakarna

LINUS BOUVIN

Den i Eskilstuna bosatte finlands-svenske arbetarförfattaren Robert Åsbacka har för andra gången på kort tid givit ut en roman. I januari släpptes boken Kistmakarna på bokförlaget Schildts & Söderströms.

Efter sex års uppehåll släppte Åsbacka år 2019 romanen Till livets slut. Och nu efter bara ett år släpper han alltså återigen en roman.  Åsbacka är tillbaka på författararenan.

eFOLKET-foto: Gunnar Gustafsson

Kistmakarna är en skildring av en författare som skadats av omständigheter i familjelivet. Huvudpersonen Erik är ensam, hans författarkarriär är på dekis och pengarna har börjat sina. Han är också desillusionerad. Den socialdemokrati han trott så mycket på, och varit aktiv inom, har svikit honom. Erik är full av oro och tvivel, och medicinerar sig själv med starköl om kvällarna.

Men Erik finner ändå tröst i de individer han har i sin omgivning. Ett gäng lite udda karaktärer som är verksamma i den föreningslokal som den bostadslöse Erik sover i. Den gemenskapstörstande Erik låter sig av dessa föreningsmänniskor övertalas att delta i en kurs som går ut på att tillverka sina egna kistor.

Kistmakarna är en bok som väl beskriver vad ensamhet och gemenskap betyder. Boken visar oss hur snabbt vi kan slängas ut i iskall ensamhet, Men också hur snabbt vi kan bli upptinade i gemenskapen med andra, ifall vi bara vill. Boken ger många vackra exempel på detta fenomen.

Kistmakarna riktar också en känga mot den politiska utvecklingen i landet. Det är uppenbart att författaren är mycket kritisk mot socialdemokratins högervridning och samarbete med borgerliga partier. Men den politiska kritiken kan ibland kanske kännas lite forcerad, som att den tryckts in  mellan raderna. Läsaren hade möjligen behövt veta mer om huvudpersonens politiska sida, för att inte de politiska delarna i boken stundtals skulle kännas påklistrade.

Men detta är inget som på något avgörande sätt drar ner en annars bra bok. Kistmakarna väcker känslor och sympati gentemot dess karaktärer. Och det får man väl ändå säga att det ofta är en av de viktigaste aspekterna i en bra bok. Att Robert Åsbackas bok redan har fått rejält med lovord är synnerligen välförtjänt.

Så gott folk, läs Robert Åsbackas senaste roman Kistmakarna.

Linus Bouvin

Robert Åsbacka är född i Terjärv och bosatt i Eskilstuna. Sedan debuten år 1988 har han gett ut över tio verk. 2019 tilldelades han pris av Svenska litteratursällskapet för romanen Till livets slutOrgelbyggaren (2008) nominerades till Runebergspriset och Nordiska rådets litteraturpris. Kring torget i Skoghall (2006) nominerades till Finlandiapriset.

You May Also Like