Recension: Avund – mörker och cynism

Band: Avund
Skiva:
Avund
Genre:
Metal / Punk
Utgivningsår: 2020

I svårmod vanklar vi på samma plats. I stiltje utan progression. Förrädiskt, beslutsamt. Stampar vi på samma plats.
-Avund.

Eskilstunabandet Avund är tillbaka med ett gäng nya nattsvarta bitar. De säger själva att låtarna rör sig i de mörkare trakterna av mänskligt elände och misär. Jag kan bara hålla med. Musikaliskt är det som en stor gryta där receptet består av bland annat black metal, doom metal och crustpunk. Ingredienserna binder sig väldigt bra i den grytan.

När det handlar om sådan här musik brukar de med otränade öron vara snabba med att man inte hör vad de sjunger. Där skiljer sig Avund mot många band, sången är väldigt tydlig och de mörka texterna träder verkligen fram. Då kanske nästa person undrar varför de måste vara så cyniska? Elias som skriver texterna har tidigare sagt att det är hans världsbild som han skriver om. Jag tycker själv att man även måste våga ta tag i samhällets baksida. Sopar man det under mattan blir det än värre när det väl kommer fram igen.

Jag ser bandets texter som ett desperat skrik på att människan måste börja tänka om. Är det den här världen vi vill ha? Eller kan vi faktiskt göra något för stoppa vansinnet och sakta ner färden mot ett riktigt dystopiskt samhälle? Avund kanske inte ger några svar på vad som krävs men de sätter ändå en boll i rullning.

Jag är inte den som jublar högst av doom och sludge metal men när det kommer från Avund skriker jag trots allt ganska högt, de lyckas verkligen att balansera de långsamma partierna med de snabbare delarna och alltid inlindat av en atmosfärisk känsla.

Läs även:
Avund – Månadens band
Recension: Avund – Förfall

You May Also Like