Månadens band – Avund

Det här är premiär för Månadens band i eFOLKET. Först ut är Avund som under påskafton gjorde sin första spelning på Klubb Hybrids evenemang på klassiska K13 i Eskilstuna. Jag träffade bandet innan spelningen och de var förväntansfulla inför kvällen där även Massgrav från Stockholm och Irritation från Sala spelade.

Avund bildades som ett projekt av Elias (bas och sång) senare anslöt Lawrence Dinamarca (trummor). När bandet fick den här spelningen som alltså är bandets första tillkom även Matte (gitarr). De beskriver själva sin musik som både atmosfärisk och rå. Med influenser hämtade från black metal och extrem punk. Lawrence förklarar

– De som lyssnar får gå på sina egna känslor, det är fritt för tolkning. Det atmosfäriska kommer från black metal medan punken står för käftsmällarna.

Med låttitlar som Avtrubbade från nuet, En avgrund inombords och Dyster framtidsutsikt kan man fråga sig om det är så de ser på mänskligheten och samhället. Elias som skriver bandets texter berättar att han inte är så mörk som person men att det ändå är hans världsbild som avspeglas i texterna.

– Sen måste dessutom texterna passa till musiken. Det var så jag tänkte när jag startade projektet för ett år sen.

Ni har fått några riktigt bra recensioner, hade ni förväntat er det och var planen redan från början att låta som ni gör?

– Vi hade ju inget skivkontrakt därför skickade iväg skivan till olika recensenter och kunde bara hoppas att den skulle bli väl emottagen. Vi spelar ganska kompromisslöst och jag tror det är något folk uppskattar. Sen har vi så klart utvecklats i och med att Lawrence och Matte har tillkommit. Nu låter vi mer som ett band och ljudbilden är väldigt genomtänkt.

Lawrence fortsätter:

– Nu ser vi verkligen fram emot nästa skiva. Den kommer att bli ännu bättre än den första, vi har redan flera skisser på låtar, så det ska bli jättespännande att höra resultatet. Vi kommer allihopa med idéer till låtar och det är den stora skillnaden mot att vara ett enmansprojekt.

Alla medlemmarna i Avund lyssnar både på punk och metal och nämner band som Emperor, 1349, Dark Funeral och Napalm Death som gemensamma nämnare. Men Elias är även inne på industrirock som Skinny Puppy och vill även nämna Kjell Höglund som en influens. Vi sätter vår prägel på musiken tillsammans. Lawrence älskar tiden i replokalen och berättar:

Avund poserar vid Henry Kotilainens konstverk

– Att åka till replokalen och träffa sina polare är det bästa som finns. Att spela tillsammans, kanske dricka en kaffe eller bira och snacka lite skit. Det sätter helt klart avtryck i vår musik, vi lär känna varandra. De låtar vi gör tillsammans är de som blir bäst helt klart.

Vi kommer även in på Eskilstunas musikliv och dess återväxt. Avund repar på Balsta och jag undrar hur det ser ut när det kommer till yngre musiker. Lawrence tror att det finns många talanger men att de inte syns på samma sätt som förut. Många förstår inte att det faktiskt gäller att öva mycket för att bli bra på sitt instrument. Den yngre generationen verkar föredra att sitta hemma och youtuba istället för att vara fysiskt på plats i en replokal.

– Det är inte samma gemenskap bland musiker idag. Om det beror på digitaliseringen eller något annat vet jag inte.

Elias fyller i:

– Därför är det superkul att få spela här på K13 där vi hängde väldigt ofta när vi var unga. Att spela här är som att komma tillbaka till sina rötter. K13 är verkligen kult. Att de unga håller sig till Youtube är kanske för att de vill skapa något eget.

Även Matte är inne på samma spår:

– Det är så lätt att göra allting själv idag. Det går att lägga digitala trummor utan att ens kunna spela trummor. Jag håller med Lawrence. Att åka till replokalen och umgås är något helt annat än att sitta hemma framför en kamera. Och det ska bli riktigt roligt att spela ikväll och vi hoppas att nå ut med våra känslor. Förhoppningsvis har folk hunnit höra våra låtar, vi har sett att folk har taggat oss på Facebook, även människor vi inte känner, så det är roligt.

Avund har alltså bara funnits som band i ett kvartal och fokus har legat på den här spelningen som verkligen är startskottet för bandet. De hoppas kunna släppa lite videos framöver också, de vill visa de som inte kommer till kvällens konsert vad de har att erbjuda. Avslutningsvis enas de om att de hellre följer sina känslor än några regler.

Vill ditt band bli eFOLKETS Månadens band? Hör av er till mikael.strom@efolket.se

You May Also Like