Bild från skivbutiken Trash Palace i Stockholm. Foto: Mikael Ström.

En ny titt på skivomslag

Förra veckan tog jag en runda i några av huvudstadens skivbutiker och då slog det mig att det var ett tag sedan jag skrev om min favoritkonst, det vill säga skivomslag. Jag dök helt sonika ner i min skivsamling för att plocka fram några favoriter i bokstavsordning.

Brainwasher – Vicious Circles (2021)

Det går att göra väldigt stilrena skivomslag men det går också att göra så här. Detaljer, detaljer och åter detaljer, att ta sig an ett omslag som detta är nästan som att läsa en av bandets texter, det är som en egen historia. Skivan släpptes 2021 och var ett av årets snyggaste omslag enligt mig.

Generation Decline – Nothing left for us (2018)

“Greed” är inget ovanligt när vi snackar punklyrik och på ett skivomslag kan det se ut så här. Med skivan får man även en stor poster med samma motiv. Det här är det amerikanska bandets debutalbum som fått väldigt bra kritik, så även från mig.

Kenta – Just idag är jag stark (2015)

Det är klart att det här omslaget tilltalar mitt klientel lite extra. Men varken Kenta eller Just idag är jag stark behöver man ju inte vara Hammarbyare för att uppskatta. Men nu råkar jag vara det vilket får mig att tycka att det här är ett av de snyggaste omslagen i min samling.

The Moderns – Tell me where the action is (2018)

Svenska The Moderns bildades i slutet av 70-talet och släppte en LP och två singlar. Den här skivan släpptes 2018 och låtarna är hämtade från en väldigt rare samlingsskiva som kom 1980. Omslaget ger ganska tydliga The Jam-vibbar, och det gör även musiken.

Operation Ivy – Energy (1989)

Av alla skivor jag har tar den här skivan utan tvekan en topp-10 placering. De få officiella skivor som bandet släppte under sin korta aktiva period hade genomgående väldigt snygga omslag. Energy är en riktig klassiker, både musikaliskt och omslagsmässigt.

The Pogues – Rum, Sodomy & The Lash (1988)

Det är svårt att lista The Pogues bästa skivor, men det här är helt klart än av dem. Omslaget, Medusas Flotte, är från början målat av Théodore Géricault 1819 där ansiktena har ersatts av bandmedlemmarnas ansikten. Snyggt gjort!

Randy – TV Freak (1995)

Det här är genialt, till den här skivan med fyra skalåtar har Randy lånat designen från de gamla 2-Tone Records-singlarna. De har dock bytt ut skagubben Walt Jabsco till en skejtare. Skivan är dessutom väldigt bra.

Trots – I natt ska det brinna (1980)

Trots är Stefan Sundströms gamla band. Jag kan inte riktigt sätta fingret på varför det här omslaget tilltalar mig. Är det cigaretter och Tirnave, eller är det den drömska blicken? Ju mer jag tittar på omslaget desto mer hamnar jag i det.

V/A Ett Anständigt Liv (1979)

Det här är soundtracket till Stefan Jarls Ett anständigt liv. Starka låtar, stark film och omslaget osar av den ångest som filmerna i Modstrilogin frambringar. Jag tycker att det här är tre filmer som alla borde se någon gång i livet.

V/A Ultralandet Befriat Område (1988)

Ultrakåken i Handen där Kulturföreningen Ultra huserade under 80-talet, mycket finns att säga om det haket och en hel del sägs i låten Ultrakåken. På den här skivan spelar fyra band sin version av den låten. Omslaget visar framsidan av huset.

Mikael Ström

You May Also Like