Recension: Avund – Förfall

Band: Avund
Skiva: Förfall
Genre: Black metal / Punk
Utgivningsår: 2017
www.facebook.com/TheAvund/

Avund startades upp som ett soloprojekt av Elias men har under ett år utvecklats till ett tremannaband. På Påskafton gjorde de sin första spelning på K13 i Eskilstuna och nu ligger deras fokus på nästa skiva och att försöka spela mer live.

Bandets debutskiva Förfall är släppt digitalt på bland annat Spotify och Bandcamp men det finns även en fysisk CDr-skiva i sann DIY-anda. Skivan innehåller 8 låtar och präglas av ett konstant mörker genom låttitlar som ”Avtrubbad från nuet”, ”Dyster framtidsutsikt” och ”Ödets timma”. Texterna går perfekt ihop med musiken som är en blandning av två delar black metal och en del extrem punk.

När vi pratar om black metal och Avund tycker jag att det finns spår av den black metal jag minns från 90-talet med band som Satyricon och Emperor. Den stämningsfulla synten är en stor del i Avunds ljudbild, den tar dock inte över utan fyller sin funktion på ett snyggt sätt.

När vi däremot pratar punk och Avund handlar det mest om punkens extrema delar med alltifrån grindcore till crustpunk. Det går att nämna band som Skitsystem, Totalt Jävla Mörker och norska Livstid utan att hamna särskilt långtifrån Avund.

Musiken är väldigt välarrangerad vilket märks när de blandar de riktigt snabba partierna med de mer långsamma, det är en konst som Avund hanterar med väl godkänt. Till sist måste jag även berömma sången som i min bok är helt perfekt för musiken. I näst sista låten ”Jag vänder mig om” tycker jag att Elias har en av genrens bästa röster.

De åtta låtarna har en speltid på drygt 35 minuter och det går att lyssna på låtarna här: https://theavund.bandcamp.com/releases

You May Also Like