Foto: Pixabay.

Rådigt ingripande av konstaplarna Kling och Klang mot den grova brottsligheten i Eskilstuna

Förra gången jag skrev om de rådiga konstaplarna Kling och Klang, hade de efter idogt spaningsarbete gripit en brottsling på bar gärning.

Illdådaren hade med svart tuschpenna skrivit Fuck Facebook, inte bara en gång utan två gånger, på en kommunal soptunna i Smörparken.

Han greps och anklagades för skadegörelse på kommunal egendom. Dock inte på en kommunal soptunna som det står i polisens rapportering, utan på en kommunal papperskorg.

Huruvida rättegång hållits och straff utdömts känner jag inte till.

Vid ett återbesök på brottsplatsen för några dagar sedan kunde jag konstatera att det fortfarande står Fuck Facebook på papperskorgen.

Så det där med “nolltolerans” och att allt klotter ska saneras inom 24 timmar fungerar tydligen inte. Det är illa för det kan locka andra olagliga element att också skriva Fuck Facebook lite här och var.

Nu har som sagt konstaplarna Kling och Klang slagit till igen enligt vad jag läser i vår lokala avisa Eskilstuna-Kuriren (E-K).

Det var en fotpatrullerande polis som en förmiddag i maj i fjol fick syn på en 63-årig kvinna som han kände igen sedan tidigare”, skriver E-K.

Hon satt på en parkbänk med en pappmugg i handen, som om hon tiggde pengar”, hade konstapel Kling skrivit i sina minnesanteckningar.

När han skulle göra en ID-kontroll blev kvinnan upprörd och började gapa och skrika. Eftersom Kling var ensam så begärde han förstärkning. Efter en stund och med gemensamma krafter kunde konstaplarna Kling och Klang gripa den 63-årige kvinnan.

Nu har kvinnan dömts till 800 kronor i böter för att “utan tillstånd idkat passiv penninginsamling”.

2019 beslutade den politiska majoriteten i Eskilstuna bestående av Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet, med stöd av Sverigedemokraterna att det ska krävas polistillstånd för att få “idka passiv penninginsamling i Eskilstuna”.

Det var åklagaren Nicklas Hjertsson som lämnade in målet till Eskilstuna tingsrätt för prövning:

Polisen har lett och redovisat en förundersökning för oss. Tror vi att det kan ha begåtts ett brott så har vi en åtalsplikt, det är regeln”, säger åklagare Nicklas Hjertsson till E-K.

“Eskilstuna tingsrätt har i en lagakraftvunnen dom fastslagit att kvinnan ägnade sig åt tiggeri. Då det skedde i Eskilstuna och kvinnan saknade tillstånd gjorde hon sig därmed skyldig till brott mot ordningsstadgan”, skriver E-k.

“Straffet för att sitta utan tillstånd på en parkbänk i Eskilstuna med en utsträckt pappmugg är 800 kronor i böter”, konstaterar E-K i en något syrlig kommentar.

I en förordning från 1642 skriver drottning Kristina:

“Vi icke utan förtret dagligen märkt hur det skadliga och fördärvliga tiggeriet mer och mer tar överhanden på landet och i städerna här i riket. Om man där emot inte skapar någon bot skall landet inom kort uppfyllas med onyttigt och skadligt folk som söka föda sig av lättja, orkeslöshet och allahanda odygder och leda många människor till undergång, olycka och straff”.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like