Strax efter Stockholms blodbad 1520, lät Gustav Vasa utföra den s.k. blodbadsplanschen. Här scener från denna.

Insändare: Sverige i Erik Johansson Vasas fotspår

Herman Lindqvist skriver:

“Erik Johansson anlände lite för sent till festen. Portarna var stängda – men han var ju en man som alltid gjort vad som föll honom in. Han lät genom hugg och slag vakterna förstå att han skulle med på festen. Porten öppnades, Erik Johansson släpptes in och blev en av de många som halshöggs nästa dag. Hans hustru och dotter släpades som fångar till ­Danmark.

Erik Johanssons son ­Gustav, även han bjuden på festen, höll sig borta. Han ­anade vad som skulle ske.”

Om kriget i Ukraina utvecklas till ett krig mellan kärnvapenmakterna Ryssland och USA, så finns risken att Ryssland i ett kritiskt läge ser sig beredda att använda kärnvapen. I sådant fall kommer alla Natoländer att utgöra mål.

Detta är den största och viktigaste skillnaden i de hotbilder som Sverige står inför vid valet mellan att gå med i Nato eller förbli alliansfritt.

Precis som Erik Johansson, som den samtida ­historikern ­Rasmus Ludvigsson beskriver som en “lustig ­och snack­salig herre som ­genom sitt lustiga snack ofta drog löje över sig”, uppträder nu svenska politiker när de knäböjer för Erdoğan för att bli uppsatta på Rysslands lista över tänkbara anfallsmål vid en väpnad konflikt med Nato.

Nils Dacke

You May Also Like