Bild på ett tryck som dom på queerfest gjorde till festivalen.

Queerfest med bravur och Prides kapitalistiska förfall

Sista helgen i juli bjöd Eskilstuna på årets bästa Etown queer fest. Två fullsmockade dagar med föreläsningar och musik på Balsta musikslott. Vecka 31 var Stockholm Pride, ett evenemang som tappat mycket av sin innebörd med åren och låtit kapitalismen styra festivalen.

Queerfest handlar om en fest av queers för queers och det känns som ett bra alternativ för dem som inte känner sig bekväma på Stockholm Pride som gick av stapeln efter Etown queer fest.

Etown queer fest bjöd in till ett välorganiserad festival, med en blandning av allvarliga och extremt viktiga föreläsningar, men också mycket fest och musik. Bland annat föreläste Queen Asiimwe Ceitlin som är en del av RFSL-newcomers. Queen berättade sin historia om hur det var att söka asyl som HBTQIA-person och flykting.

Timmie Märak föreläste om Sápmi Pride och berättade hur det är att leva som Queersamisk grupp. Hur svårt det är att utveckla ett queersammanhang bland ett folk som redan är marginaliserade.

Eskilstunas queera stolthet Vincent Almgren tog alla med storm när den spelade sin elektroniska musik på fredagskvällen. Tami T toppade lördagskvällen med ett fantastiskt scenframförande och sin fängslande synthmelodier.

Stockholm pride blev ännu en gång ett stort jippo där kapitalismen fick styra allt. Företagen frodas i detta gynnande klimat. Pride har blivit så neutraliserat att grundideologin till att den startades upp försvunnit helt och när HBTQIA-personer fortfarande kämpar för rättigheter dagligen. Det blir nästan som en satir alltihop och det “folkliga pride” genomsyrar alltihop.

Linnéa Eriksson

You May Also Like