Erdoğan deltog i lördagens Prideparad i Stockholm

Många blev nog glatt överraskade när de fick se Turkiets president Erdoğan med en prideflagga i handen vid lördagens stora prideparad i Stockholm.

En parad som samlade 50 000 deltagare, och ytterligare en halv miljon som följde paraden längs Stockholms gator.

Nu var det inte Erdoğan i egen hög person som deltog. Det var den berömda dockan som tidigare hängdes uppochner i protest mot Erdoğans krav att Sverige måste anpassa sina (terrorist)lagar för att få Erdoğans välsignelse som Nato-medlem.

Bakom det hela ligger Rojavakommittéerna, som gick i pridetåget för första gången, och som i samarbete med nätverket “Queers against fascism” såg till att Erdoğan fick känna den fördomsfria glädje och gemenskap som denna pridefest är.

I ett uttalande till Flamman skriver Queers against fascism att samarbetet med Rojavakommittéerna hjälper dem att förstå hur den turkiska staten och kapitalismen samverkar i förtrycket mot kurder och hbtq-personer:

“Vilka flaggor kommer att terrorklassas härnäst? Vilka dödliga kompromisser och utvisningar kommer att ske härnäst för militära allianser vi aldrig bett om?”,
skriver man. (se lästips)

Ryggmärgsreflexerna från Turkiet lät inte vänta på sig. Det turkiska utrikesdepartementet protesterade mot denna “skändliga handling mot vår president”.

Den Erdoğanvänliga tidningen Istiklal kallar handlingen för “vidrig”.

En annan Erdoğanvänlig tidning, Sabah, har rubriken “Skamlös provokation”.

Formellt är inte homosexualitet olagligt i Turkiet. Men man kan göra livet svårt för homosexuella ändå. Erdoğan har sagt att “hbtq-personer och hbtq-rättigheter är något som strider mot den allmänna moralen”.

Med ett sådant uttalande ger Erdoğan “grönt ljus” för de som på olika sätt vill göra livet svårt för de som hamnar utanför “den allmänna moralen”.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like