Orkanen Matthew

Baracoa i östra Kuba förstördes av Mathew, en kategori 4 orkan. 90 procent av alla hus och bostäder är skadade eller förstörda. FN rapporterade i torsdags att provinserna Guantánamo och Holguin led ”allvarlig socioekonomisk skada”. Orkanen ödelade hem, infrastruktur, jordbruk och livsmedelsservice. Närmare en halv miljon bananplantor och 8 miljoner tomatplantor skadades – ett slag som en redan ömtålig nation knappt har råd med.

Kubas effektiva civilförsvarssystem verkar ha bemästrat situationen. FN rapporterar att ”fler än 377 000 personer evakuerades, 1 640 kubikmeter livsmedel transporterades till säker förvaring och åtgärder vidtogs för att skydda samhällen och infrastruktur som hotades av kraftiga vindar, skyfall, flodvågor och översvämningar.” Det finns inga rapporter om dödade i Kuba som resultat av orkanen.

Skadorna i Haiti, ett land med liknande befolkningstal, är oerhört mycket större. Landets regering uppskattar att 350 000 invånare behöver hjälp, en siffra som troligen kommer att stiga. Reuters rapporterade i fredags att dödstalet stigit till över 800, med hemlöshet och kolerautbrott som ”tar flera liv”.

Kubaner finns i Haiti och hjälper till. Den kubanska medicinska brigaden, med 648 läkare och andra hälsovårdsarbetare, är kvar på plats. De erbjuder medicinsk vård och sjukdomsförebyggande åtgärder efter orkanen. Kuba har varit närvarande i Haiti sedan innan den förödande jordbävningen 2010.

You May Also Like