Offentlig konst i Eskilstuna – “Uppdrag parvulism” i Årbytunneln

Jag har i några tidigare inlägg här i eFOLKET skrivit om konstprojektet i Årbytunneln, och jag har visat bilder på några av de 24 kompositionerna som består av sammanlagt 180 betongplattor.

Arbetet med patineringen av konstverken är nu inne i sin slutfas och är i det närmaste färdigt i god tid inför invigningen som är torsdag 11 november.

Invigningen börjar 13.30 med musikunderhållning och fika. Klockan 14.00 börjar själva invigningen.

Platsen är Årbytunneln som går under Mälarvägen mellan Årbyskolan och Årby.

Jag ska presentera den största kompositionen i tunneln som består av 24 betongplattor. Den har titeln “Årbyfestivalen”, och visar festivalen som en blandning av fantasi och verklighet.

Jag vet inte vilket år festivalen började. Kanske cirka 20 år sedan. Mina första bilder från Årbyfestivalen är från 2007.

2020 och i år var festivalen inställd på grund av coronapandemin. Man kan hoppas att den kommer igång nästa år för festivalen är en stor händelse, framför allt för alla som bor i Årby.

Årbyfestivalen brukar börja med karnevalståg från Fristadstorget till Årby. Ett karnevalståg som innehåller mycket dans och musik med främst brasilianska rytmer.

Sedan är det stor folkfest på gräsplanen och kullarna bakom “centrumhuset” i Årby. Musik och dansuppvisningar från “världens alla hörn”. Mat från olika kulturer och en mängd olika aktiviteter som ansiktsmålning, graffitimålning. Merparten av aktiviteterna riktar sig till barn och ungdomar.

I en intervju i Eskilstuna-Kurien 9 augusti 2019 säger Maria Chergui, som är “eldsjäl” och en av initiativtagarna till Årbyfestivalen:

Årbyfestivalen har varit ett framgångsrecept sedan starten. Målet har varit att lyfta fram miljonprogrammet och ge en positiv motbild till negativ rapportering och utanförskap.

Där har vi lyckats. Vi vet att festivalen ger Årby en stolthet som stadsdel och att den sprider stor glädje. Årby förtjänar faktiskt att få den positiva uppmärksamheten”, säger Maria Chergui, som själv bor i Årby och som, förutom sitt engagemang för stadsdelen Årby, även är aktiv kommunpolitiker för vänsterpartiet. Hon känner “sitt” Årby väl, både dess förtjänster och dess brister.

Konstkompositionen “Årbyfestivalen” består av en brokig samling “figurer” och “filurer”. Bland de många detaljerna hittar man matlagning, graffitimålning, sång och musik och andra glada upptåg.

Kompositionen är så stor att den är omöjlig att återge i en enda bild. Därför visar jag även några utsnitt av detaljer.

Som betraktare bör man ta sig god till att studera alla detaljerna i “Årbyvestivalen”.

Som utgångspunkt har Stanislaw Lux haft ett antal barnteckningar. Jag lägger med några av dessa barnteckningar. Utifrån barnteckningarna har Stanislaw tagit sig den konstnärliga friheten att skapa och lägga till figurer och händelser som på sätt och vis blivit hans egen bild av Årbyfestivalen. Till exempel kan man hitta några små lömska jävlar lite här och där.

Under en matta gömmer sig en orm och en något överförfriskad figur med en flaska. Jag tolkar det som en parafras på “Edens lustgård” och att ormen bytt ut äpplet mot flaskan trots att Årbyfestivalen är uttalat alkohol- och drogfri.

Jag lägger också med en blandning bilder som jag tagit vid olika tillfällen från Årbyfestivalen, både karnevalståget och från folkfesten i Årby.

Lästips:

PS. Konstverket “Årbyvestivalen” har skapats av Stanislaw Lux. Telma Castro, som skapat 8 av de 24 kompositionerna i tunneln, har hjälpt till med patineringen av “Årbyfestivalen”.

Rolf Waltersson

You May Also Like