Ny överväldigande folklig seger i Latinamerika! Rungande JA till ny grundlag i Chile!

El Siglo 201025 (något nedkortat)

Översättning: Zoltan Tiroler

1. En rungande historiskt folklig triumf i söndags. Data visar att närmare 80 procent av de röstande stöder alternativ 1, d.v.s. en ny grundlag. Det är mer än förhandsuppskattningarna.

2. Ännu en överväldigande och viktig seger var att den nya grundlagen ska tas fram av valda medborgare, inte av etablerade politiker. Över 70 procent röstade för det alternativet. Det var ett oväntat tydligt resultat.

3. Valdeltagandet blev högre än förutspått och högre än i det senaste presidentvalet.

4. Ingen kommer att kunna bortförklara att närmre 80 procent vill ha en ny grundlag. Det bekräftar vad upproret förra året visar; att Chile är förändrat och att chilenarna inte bara vaknat upp, utan är mer än vakna. Det handlar om att avskaffa en ekonomisk, institutionell, legal och militär struktur som är ursprunget till ojämlikhet, missbruk och förtryck, samt brist på deltagande.

5. Detta är timmar och dagar när folket kommer att fira en överlägsen seger i en av sina strävanden och krav. Bortom ledare, ministrar och parlamentsledamöter så är det miljontals chilenare, ungdomar, arbetare, kvinnor, intellektuella, ursprungsfolk som röstat för en ny grundlag. Det är de som är huvudpersonerna. Liksom vid förra årets sociala revolt så är det folket som ligger bakom denna seger, som arbetat vecka efter vecka, i demonstrationer, möten, sociala nätverk, i sina sociala och lokala organisationer. Det visar att det är medborgarna som ska avgöra frågorna. Under det senaste året har de visat vad de kan göra genom mobiliseringar och genom utövande av rösträtt. Det är inte bakom stängda dörrar, överenskommelser bland några få, uppgifter för eliten där landets framtid avgörs. De senaste månadernas händelser visar att landet och samhället formas på basen av mångfacetterade och kreativa manifestationer, genom folklig organisering och folklig samling, genom engagemang för att uttrycka sin vilja genom röstning.

El Siglo 201025 (något nedkortat)

Contundente triunfo popular!

Artikeln tidigare idag (26/10) publicerad i svensk översättning på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida

You May Also Like