Damen med hunden. Foto. Rolf Waltersson.

Offentlig konst – “Damen med hunden”

I ett antal inlägg här i eFOLKET har jag visat bilder på offentlig konst i Eskilstuna och Torshälla, och jag har gjort korta presentationer av respektive konstnär.

Nu har turen kommit till “Damen med hunden”, en liten anspråkslös skulptur som står vid entrén till den gamla kvarnbyggnaden i Torshälla – en byggnad som idag är bibliotek.
Kvarnbyggnaden, med anor från 1620-talet, är för övrigt den näst äldsta byggnaden i Torshälla. Kvarnen eldhärjades svårt vid en brand 1947, men byggdes upp och är numera, som sagt, Torshällas bibliotek.

För den som bara rusar förbi ser konstverket i all hast bara ut som en sten med mjuka, avrundade hörn. Man måste stanna till för att se att det verkligen är en dam. Skulpturen har få uthuggna och tydliga detaljer. Det man först ser är ena handen samt ögon, näsa och mun. Tittar man noga upptäcker man även konturerna av en mullig kropp. En rund och mullig kropp som påminner en hel del om konstnären Ferdinand Boteros mulliga figurer.
Att jag kommer att tänka på Botero beror på att jag har en av solen blekt bild hänger på väggen gjord av Botero.

Men var tusan är hunden? Man ser ingen hund, trots att den ärgade och nästan oläsliga informationsskylten på sockeln talar om att det är “Damen med hunden”.
Nere vid damens fötter ser man en liten utbuktnad på stenen. Böjer man sig ner och tittar nära, upptäcker man ett par nyfikna ögon, en nos och en mun – så svagt antydda att de nästan flyter samman med stenens struktur.

Jag har gått förbi här några gånger tidigare och bara kastat en förströdd blick mot denna stenfigur. Det är först när man tar sig tid, tittar länge och tittar noga, som man upptäcker det man tidigare missat.

Så är det nog med mycket här i tillvaron. Man måste ta sig tid – inte bara rusa blint förbi, inte bara rusa vidare.

Den här lilla damen med sin hund är gjord i kalksten och uppsatt 2001 i samband med att Torshälla Stads nämnd firade 20 år som nämnd.
Konstnär är Sven Lundqvist. Han föddes 1918 i Storvik i Gävleborgs län, och dog 2010. Sven Lundqvist var skulptör och tecknare.

“Han studerade vid Tekniska skolan 1935-1937 och vid Konstakademien i Stockholm 1941-1945. Efter studierna gjorde han studieresor till Frankrike, Egypten, Grekland och Italien.
Han är representerad bland annat på Nationalmuseum, Moderna museet och Östergötlands museum och har gjort ett stort antal offentliga skulpturer i sten och brons, allt sedan han 1948 vann sin första tävling om offentlig utsmyckning i Helsingborg…Han verkade även som tidningstecknare och bokillustratör. Han har deltagit i ett stort antal separat- och samlingsutställningar, bland annat på Liljevalchs i Stockholm, Göteborgs Konsthall, Borås konstmuseum, Värmlands museum, med Arildsgruppen/Konstnärernas Samarbetsorganisation. Han var medlem av KRO, Svenska konstnärernas förening och Konstnärsklubben…”

—Wikipedia

Rolf Waltersson

You May Also Like